Foto: BILDBYRÅN

Talangen jagar JVM-guld – och VM-plats

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Andersson har hyllats av Charlotte Kalla och kan tas ut i VM-truppen på söndag.

Vägen dit kan gå via ett par nya JVM-medaljer i veckan.

”De här tävlingarna har varit det stora målet hela säsongen”, säger 19-åringen.

Ebba Andersson spås av många kunna bli Sveriges nästa stora skidstjärna. Förra året tog hon två guld i JVM – 10 kilometer fristil och stafett – och den här säsongen inledde hon med att sätta stora delar av den svenska eliten på plats i Bruksvallarna. Trots att försäsongen inleddes med två operationer efter att knäskålen hoppat ur led.

– Jag känner mig starkare både fysiskt och mentalt nu. Generellt är jag starkare och stabilare i min åkning. Och efter att ha gått igenom de där tuffa månaderna så njuter jag mer av tillvaron nu, säger Ebba Andersson på telefon till TT.

Stod över sprinten

Hon är på plats i Soldier Hollow, Utah, där JVM och U23-VM avgörs den här veckan, på samma banor som användes under OS i Salt Lake City 2002. Andersson stod över måndagens sprint – ”en säkerhetsåtgärd för knät eftersom det är lite hetsigare i sprint” – men står på startlinjen när det är dags för 5 kilometer fristil på onsdagen. Sedan väntar också skiathlon (fredag) och stafett (söndag).

– Det skulle vara jättekul om jag kan vara där uppe i toppen och fajtas. Svårt att säga om jag har bäst chans på 5 km eller skiathlon, säger Andersson.

”Inte en tanke på VM”

Efter världscuptävlingarna i Ulricehamn menade Charlotte Kalla att Ebba Andersson borde vara högaktuell för ett svenskt stafettlag i VM i Lahtis. Själv tar Andersson det berömmet med ro.

– Det var kul, men jag har inget mer att säga om det.

– Just nu har jag inte ens en tanke på VM, det är tävlingarna i JVM jag har i sikte och det har varit det stora målet hela säsongen.

Starka insatser i JVM skulle i alla fall utan tvekan stärka VM-aktierna för Sollefteå-åkaren. Förbundskapten Rikard Grip tar ut VM-truppen på söndag kväll.

Återstående program JVM och U23-VM

31 januari: Sprint damer och herrar – U23.

1 februari: 5 km damer (fristil) och 10 km herrar (f) – juniorer.

2 februari: 10 km damer (f) och 15 km herrar (f) – U23.

3 februari: skiathlon damer och herrar – juniorer.

4 februari: skiathlon damer och herrar – U23.

5 februari: stafett damer och herrar – juniorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.