Peter Sagan vann den andra etappen av Tour de France efter en spurt. Foto: Foto: Bildbyrån

Sagan – en av storfavoriterna på linjeloppet

Uppdaterad
Publicerad

– Jag hoppas på en outsider. Men visst lutar det åt att det blir någon av de tre stora som vinner.

SVT:s cykelexpert Jonas Ljungblad tror och hoppas på olika saker inför herrarnas EM-linjelopp i eftermiddag.

De brittiska etapploppsvinnarna Chris Froome (Giro d´Italia) och Geraint Thomas (Tour de France) är inte med.

Men världsmästaren från Slovakien, Peter Sagan, är det. Likaså regerande Europamästaren från Norge, Alexander Kristoff, samt olympiamästaren från Belgien, Greg Van Avermaet. och det är någon av dessa tre som ligger bäst till för att vinna det 23 mil långa varvloppet.

EM-veckan

– Det kommer att bli ett intressant lopp, de cyklar 16 varv där det finns både skarpa svängar och ett par rejäla stigningar inne i Glasgow. Det går inte att bara följa eftersom det blir nya igångdragningar gång på gång för cyklisterna när klungan splittras. För att vinna måste du vara både stark, och kunna spurta, menar Jonas Ljungblad.

– Det kommer att avgöras på det sista varvet, och det lär bli en mindre grupp som sticker iväg, och så blir det en spurt. Självklart är det en fördel om man har ett starkt lag, men Peter Sagan har visat att det går att vinna ändå.

EM-linjeloppet har inte den högsta statusen bland proffscyklisterna, bland annat eftersom EM är insprängt mellan de stora etapploppen och VM ( i Österrike i september). Men faktumet att de tre mästarna (ovan) kommer och att EM avgörs i ett riktigt cykelland (Storbritannien) gör loppet intressant.

Sverige kommer till start med fyra cyklister där Tour de France-cyklisten Tobias Ludvigsson har bäst chans till en framskjuten placering.

– Han är stark och har fått erfarenhet, och det är för honom de andra tre (Gustav Höög, Richard Larsen, Lukas Eriksson) kör. Men vi ska inte hoppas på för mycket, menar Jonas Ljungblad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet