Avslappnade favoriter i samspråk, svenske Armand Duplantis och franske Renaud Lavillenie. Se hoppet på 5.61 här. Foto: Bildbyrån

Duplantis klar för final

Uppdaterad
Publicerad

Han rev i första hoppet. Men svenska stavhoppet Armand Duplantis klarade 5,51 i andra försöket, och sedan 5,61 i första försöket och är – som väntat – klar för EM-final i stavhopp.

– Kval är kval. Och om man klarar det är det skönt. Nu fokuserar jag på finalen.

Det hann bli lite nervöst då Armand Duplantis kvalade i stavhopp. Han stod över till 5,61, och rev i första försöket.

– Jag är ändå inte orolig, sa SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

EM-veckan

Och det hade hon rätt i.

För Armand Duplantis klarade 5,51 i sitt andra försök och när de 16 som var kvar i tävlingen skulle bli högst tolv på nästa höjd, 5,61 så tog Duplantis den höjden i första försöket och kunde i princip klä på sig och åka hem.

– Många hoppade bra i dag, trots att det var rätt svåra förutsättningar. Det kommer att bli en bra final.

Duplantis menade att det var en svår vind under kvalet, men att det lär bli enklare i finalen eftersom vindarna brukar mojna på kvällen.

Den andre svensken, Melker Svärd Jacobsson, rev ut sig på sin ingångshöjd 5,51. Också tyske favoriten Raphael Holzdeppe åkte ut i kvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet