Emma Fredh tror och hoppas på ny EM-medalj i rodd Foto: TT Bild

Roddaren Emma Fredh i final – hoppas på motvind

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre dagars vila är det dags för regerande Europamästaren Emma Fredh att ro EM-final i Glasgow.

– Det får gärna bli motvind. Och jag är nöjd om jag tar medalj, säger hon lugnt.

Tidigt på torsdagen, EM-veckans första dag, rodde 28-åriga Emma Fredh sig till final efter ett bra kval.

Sen blev det två hela dagar utan tävlingar.

EM-veckan

– Ja, nu längtar man till att få tävla igen. Jag har tränat lite och tittat på andra lopp. Men eftersom jag var lite krasslig inför EM har de här två dagarna varit bra för mig, säger Emma Fredh till SVT. Men jag måste erkänna att jag väntat länge. Och att det blivit extra nervöst.

Förändrade förutsättningar

Man skulle kunna tro att den regerande mästaren borde ha nytt guld som målsättning. Men Emma Fredh förklarar att rodd är en sport där förutsättningarna förändras från mästerskap till mästerskap:

– En del satsar på dubbel, andra på singel. Några, som vitryskan som är favorit i min klass, har bytt från ordinarie viktklass till lättvikt. Så det skiftar lite. Jag är som sagt nöjd om jag tar medalj. Medalj är bra.

Hon har mött de flesta och vunnit, en del under tiden som junior och i U23-VM.

Emmas lopp som startar strax efter klockan 12 i dag kommer att pågå mellan sju och åtta minuter, beroende på hur vinden blåser.

– Det går ju fortare i medvind. Men jag föredrar motvind, att det blir ett tuffare och segare lopp. Det gynnar mig, jag är stark och uthållig.

Många volontärer i Skottland

Att EM går i ett land där rodd är stort tycker Emma är roligt, och tydligt:

– Det är fullt med volontärer och många som kan mycket om rodd. Själva arrangemanget är också riktigt bra, det är inga konstigheter. Sen är det lite speciellt att rodden är del av EM-veckan. Det blir mer uppmärksamhet med media och så.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet