Friidrottspampen om Bahta-fallet: ”Missarna är inte så vanliga”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Meraf Bahta har fått både hård kritik och stöd efter sina tre missar i vistelserapporteringen.

Nu uttalar sig även friidrottens högsta höns om händelsen.

– De bör ta det seriöst och vi tar det seriöst, säger Sebastian Coe, ordförande i IAAF, till SVT.

Meraf Bahtas tre missar i vistelserapporteringen har rört upp känslor på många håll sedan ärendet uppmärksammades i slutet av juli.

Många har varit hårt kritiska mot missarna, men bland andra förbundskapten Karin Torneklint har kallat systemet som används (ADAMS) för mycket komplicerat.

EM-veckan

Nu uttalar sig även Sebastian Coe, ordföranden i det internationella friidrottsförbundet, IAAF, för SVT.

– Rapporteringarna är en del av våra antidopningsprocesser, det är en del av sporten och har varit det i en lång tid. En stor majoritet av idrottarna lever med det och det är en del av rutinerna inför internationella tävlingar. De bör ta det seriöst och den IAAF-styrda integritetsgruppen tar det seriöst, säger Coe.

”Väldigt tydlig process”

Dopingkommissionens ordförande Åke Andrén Sandberg menade att rapporteringssystemet är enklare än att köpa en flygbiljett. Även Coe verkar tycka att det är ett relativt enkelt system.

– Det finns webbsidor som du kan skriva in dig i och meddela om även om du inte har möjlighet att skriva in dig. En stor majoritet av idrottarna tar det seriöst, det är en del av idrotten. Missarna är inte så vanliga för att de flesta idrottarna lyckas identifiera var de befinner sig, säger Coe.

Trots misstankarna får Bahta vara med och tävla i EM. Coe vill dock inte uttala sig om vad han tycker om det.

– Vi har en väldigt tydlig process. Jag introducerade konceptet med integritetsgruppen och det är den enheten som ska övervaka och sätta idrottarna in i den processen. Jag är helt nöjd med att lämna arbetet åt dem, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet