EM-guldmedaljören Matteo Trentin, Italien. Foto: TT

Italiensk seger i tuffa linjeloppet

Uppdaterad
Publicerad

Matteo Trentin vann linjeloppet i de tuffa väderförhållandena i Glasgow.

I en hård spurtduell drog italienaren till slut det längsta strået och bärgade EM-guldet.

Med bara bara 1,2 kilometer kvar till mål hade sex cyklister brutit sig loss. På de blöta gatorna i Glasgow vågade ingen försöka sig på en attack och klungan var tätt samlad hela vägen in på upploppet.

Italienaren Davide Cimolai stod för ett hästjobb och var i ledning större delen av loppets sista del. Han var också först in på det 300 meter långa upploppet men fick till slut ge sig för landsmannen Matteo Trentin som var starkast. I regn och rusk tog han sig runt det 23 mil långa linjeloppet på 5 timmar och 50 minuter.

EM-veckan

Silvret gick till fransmannen Mathieu van der Poel och bronset knep Wout van Aert, Belgien.

Flera svenskar bröt

Med 9,5 kilometer kvar var det tio cyklister med i guldkampen när plötsligt en av fransmännen kom för snabbt in i en  i en kurva, körde rakt in i räcket och drog med sig tre andra cyklister i fallet. Det öppnade för de övriga som kunde dra ifrån och bilda en ny, mindre tätklunga.

Många cyklister hade stora problem med regnet i Glasgow och världsmästaren från Slovakien Peter Sagan var en av flera cyklister som bröt. Sagan fick dessutom en bakhjulspunktering under loppet och kastade in handduken med drygt åtta mil kvar.

Fyra svenskar kom till start i linjeloppet men bara en fullföljde. Richard Larsén drabbades av hjärtklappning och tvingades bryta halvvägs in i loppet och även Gustav Höög, som hade en tung dag på cykeln, bröt liksom Lucas Eriksson.

Tour de France-cyklisten Tobias Ludvigsson var enda svensk över mållinjen. Han slutade på 45:e plats, nästa fem minuter efter segraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet