Jublande glad belgare i rekordsnabb maraton

Uppdaterad
Publicerad

Koen Naert från Belgien var starkast och snabbast på EM-maran. I det snabba loppet på den lättlöpta banan ryckte han ifrån och solosprang hem EM-guldet den sista milen.

Han sprang jublande glad med den belgiska flaggan på upploppet.

Den lättlöpta varvbanan i platta Berlin gjorde att EM-maran blev snabb. Rekordsnabb, faktiskt. Naerts segertid 2.09:51 var mästerskapsrekord.

28-årige belgaren Koen Naert var klart snabbast. Efter att ha tillhört tätklungan på nitton man under första halvan av loppet, blev de endast tre i täten efter tre mil.

EM-veckan

Men etablerade Tadesse Abraham från Schweiz och Yassine Rachik från Italien kunde inte hänga på Naert.

– Det ser bra ut. Han visar inte någon som helst tendens till trötthet, kommenterade Anders Gärderud, SVT:s expert i sändningen lite överraskad.

Naert bara drog ifrån och i stället blev det mer dramatik om de andra medaljerna då både Abraham och Rachik fått stora problem mot slutet. Men silvret gick ändå till Schweiz, och bronset till Italien.

Enda svensken i loppet, Mikael Ekvall, satsade friskt från början och var med i tätklungan under halva loppet. Men när tempot höjdes på andra halvan tappade han och till sist bröt han loppet under sista milen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet