Ståhl och Pettersson övertygade i diskuskvalet

Uppdaterad
Publicerad
Det var svensk dominans i diskuskvalet. Daniel Ståhl fick till en riktig fullträff redan i första kastet då han kastade dryga tre meter över kvalgränsen på 64 meter.
Och näst bäst i kvalet var Simon Pettersson.
– Jag ryser lite redan när jag tänker på diskusfinalen, säger SVT:s expert Kajsa Bergqvist.

Med VM-silver i förra året och tvåa i Europa i år är Daniel Ståhl en av Sveriges största medaljkandidater i friidrotts-EM. I diskuskvalet under förmiddagen visade han att formen fanns där när han klarade kvalgränsen redan i första kastet.

– Jag är hyfsat nöjd men jag kan kasta längre. Det var bra tryck fram i benen, säger Daniel Ståhl till SVT Sport.

”Stabilare nu”

Kvalgränsen var satt till 64 meter och i första kastet fick Ståhl iväg diskusen 67.07 meter och säkrade en finalplats i morgondagens final.

– Man har ju tre chanser på sig i kvalet och nu fick jag till det i första så det är jättekul.

Sen förra EM:et tycker han att han har utvecklats.

– Jag är mycket stabilare nu, bättre teknik. Mycket nervigare då, man liksom växer in i det.

Pettersson tvåa

Även Simon Pettersson klarade kvalgränsen med ett fint kast på 64.82, kvalets näst längsta kast. Pettersson har varit över 65 meter flera gånger den här säsongen och även satt personbästa med 65.84. Nu har han prickat formen och efter övertramp i första fick han till ett jättefint kast i andra omgången.

– Jag är väldigt nöjd, det känns riktigt bra, säger Pettersson till SVT sport. Jag är i väldigt bra form och har bra tryck i kasten. Jag ska bara gå in och göra mitt bästa i finalen.

Axel Härstedt nådde bara 61.19 och det var en meter för kort för att nå final. Han slutade på 17:e plats i kvalet.

Roos klar för final

Fanny Roos är också hon klar för finalen i kula i morgon. Hon klarade även hon kvalgränsen i första stöten när hon stötte 17.71 (kvalgränsen var på 17.20). Frida Åkerström är utslagen.

– Jag har höjt min lägsta nivå och tränat på bra. Jag har en annan trygghet och vet att jag kan göra den här längden väldigt ofta, säger Roos.

– Jag ser verkligen fram emot att tävla imorgon och ta en så bra placering som möjligt och stöta så långt som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer