Svenskt EM-silver till Andreas Kramer

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 72 år har Sverige tagit en mästerskapsmedalj på 800 meter på herrsidan.

Andreas Kramer sprang i mål på tiden 1.45,03 och knep silvret.

Andreas Kramer gjorde ett makalöst bra andra varv och låg trea inför upploppet. Där växlade han upp ytterligare och tog ohotad silvret på tiden 1.45,03.

– Jag är skitglad för mitt silver. Jag trodde inte att jag skulle kunna ta medalj, det här har jag drömt om, säger Andreas Kramer till SVT Sport.

EM-veckan

Det är första gången på 72 år som Sverige tar en mästerskapsmedalj på 800 meter på herrsidan.

Precis som i kvalet och semifinalen tog Kramer kommandot direkt och gick upp i täten. Först efter 400 meter fick han se sig passerad av fransmannen Pierre-Ambroise Bosse som ökade farten markant.

– Bosse kom upp där med ett varv kvar och det var perfekt, då kunde jag hänga på där, säger Kramer.

Tangerade svenska rekordet

Kramer hängde på bra men det gjorde även polacken Adam Kszczot som tog ledningen med 200 meter kvar och till slut också vann EM-guldet på tiden 1.44,59.

Kramer knep silvret efter att ha sprungit förbi Bosse på upploppet och tiden 1.45,03 är tangerat svenskt rekord på 800 meter.

På herrarnas 5000 meter tog 17-årige norrmannen Jakob Ingebrigtsen EM-guldet på tiden 13.17,06, över sekunden före brorsan Henrik.

– Han leker hem EM-guldet, ingen har chans att hänga på, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-veckan

Mer i ämnet