AIK:s guldhjälte skadad i Europa League-kvalet

I tisdags kväll blev han hela svenska fotbollsfolkets hjälte. I dag var Patrik Carlgren tillbaka mellan AIK:s stolpar. Men det blev en kort uppvisning för U21-mästaren – efter en halvtimmes spel haltade en skadad Carlgren av planen. Då fixade AIK med nöd och näppe 2–2 och en poäng i Europa League-kvalet.

När lagkompisarna i U21-gänget festade natten lång efter hyllningarna i Kungsträdgården, fick Patrk Carlgren ta det betydligt lugnare. Straffhjälten flög tidigt på torsdag morgon till finska Uleåborg för att spela Europa League-kval med sitt AIK.

Straffhjälten klev haltande av planen

Men återkomsten till klubblaget efter bragden i Prag hade kunnat sluta betyldigt bättre.

Europa League

Efter bara ett par minuters spel i det kraftiga regnet kolliderade 23-åringen med VPS Vaasas Denis Abdulahi. Carlgren fick behandling inne på plan och Europa League-kvalet kunde snart fortsätta.

Men TV-bilderna visade en haltande Carlgren med smärta i höger knä. I den 28:e minuten tvingades straffhjälten kliva av planen.

”Väldigt synd – han kommer ju från EM-guld”

– Väldigt synd, han kommer ju nu från EM-guld och vi behöver verkligen honom, även om målvakten som hoppar in gör det bra. Jag hoppas det inte är så farligt med honom och att han kan spela på söndag, säger Nabil Bahoui till SVT Sport.

– Han är knäskadad, troligen ett uttänjt ledband. Vad det innebär för den närmste tiden är fortfarande oklart, vi behöver den här natten och kanske en till för att få reda på det, säger tränaren Andreas Alm till Aftonbladet, och fortsätter:

– Spontant så är Oscar Linnér vår målvakt i matchen mot Kalmar borta och i returen mot Vaasa, säger Alm.

Linnér fick vittja nätet

Med Kyriakos Stamatopoulos borta på landslagsuppdrag för Kanada, fick  alltså 18-årige Oscar Linnér göra debut i AIK:s A-lag.

Linnér fick hålla nollan i 18 minuter.

I den tredje tilläggsminuten i första halvlek slog tidigare AIK-spelaren Admir Ćatović till. Abdulahi slog en fin boll i djupet som Ćatović plockade ner innan han rundade Linnér och petade in 1-0.

VPS, bottenlag i den finska ligan, var inte färdiga där. Efter en frispark i 65:e minuten hamnade bollen hos Jordan Seabrook, fri vid bortre stolpen. Amerikanen kunde utan bekymmer nicka in 2-0.

Bahoui tvåmålsskytt

Men AIK kom tillbaka – genom Nabil Bahoui.

Reduceringen kom fem minuter efter VPS:s 2-0-mål. Johan Blomberg tog sig fram på högerkanten och slog ett chipinlägg som en löpande Nabil Bahoui kunde nicka in till 2-1.

En stund senare var det dags för Bahoui igen. Mittfältaren tacklades ner i straffområdet av Miika Niemi. Straffen tog Bahoui själv hand om – och fixade slutresultatet 2-2.

– Vi ska vara glada över att vi får med oss en poäng, vi har ganska bra kontroll på matchen och de får både ett och två mål, så i ett så pass sent skede på matchen ska vi vara glada över att vi får en poäng i alla fall, säger Bahoui till STVT Sport.

Den 9 juli spelas returen på Friends Arena.