Expertens guide till basketfinalen: ”Jag hoppas på en riktig rysare”

Uppdaterad
Publicerad

Basketgiganten Luleå har vunnit fyra raka SM-guld. Återigen står Udominate från Umeå för finalmotståndet. SVT-experten Elisabeth Egnell tror på ännu ett guld för Luleå. – De har en otroligt stark vinnarkultur, säger hon.

Det talar för Umeå

– Återigen har Umeå samlat ihop ett internationellt namnkunnigt lag och förutsättningarna borde finnas för ett tronskifte. Säsongen har dock varit turbulent för Umeå och jag tror tyvärr fortfarande de saknar den där gemensamma styrkan och tryggheten som krävs för att ta sig igenom en finalserie.

Det talar för Luleå

– Jag tycker Luleås lag är mer komplett än någonsin. De har en otroligt stark vinnarkultur, erfaren trupp och ett enormt stöd på läktaren.

Spelarna som Udominate måste stoppa

– Umeå borde dominera bakplanen både defensivt och offensivt och kan genom att störa Luleås guards sätta käppar i hjulen på hela deras väloljade maskineri. Det handlar också om att reducera skadegörelsen under korgarna från framförallt Anna Barthold, Jennifer Hamson och Allis Nyström.

Därför dominerar Luleå och Umeå svensk dambasket

– Luleå har efter många års långsiktigt arbete välförtjänt etablerat sig på toppen av svensk dambasket både sportsligt, organisatoriskt och inte minst när det kommer till arrangemang och intresse.

– Udominates resa har gått snabbare och det finns mycket att lära men i grund och botten handlar det om att båda klubbarna kan erbjuda i stort sett hela truppen möjligheten att leva som heltidsproffs.

– Dessutom saknar dessa två klubbar herrlag, något som är så gott som självklart i de internationella proffsklubbarna. Underförstått så slipper man alltså konkurrera med herrlagen både vad det gäller resurser och organisation.

De får lyfta årets SM-pokal

– Första matchen kommer bli nyckeln, men jag tror och hoppas på en riktig rysare med en femte och avgörande match i Luleå Energi Arena där Luleå till slut står som segrare.

Så spelas finalen

Onsdag 18 april

19.00 Luleå-Udominate

Fredag 20 april

19.00 Udominate-Luleå

Måndag 23 april

19.00 Luleå-Udominate

Onsdag 25 april (ev)

19.00 Udominate-Luleå

Lördag 28 april (ev)

19.00 Luleå-Udominate

Luleå är regerande mästare och har vunnit fyra raka SM-guld, två som Northland och två som Luleå BBK. De tre senaste åren har Umeå stått för finalmotståndet, men har fått nöja sig med SM-silver alla tre gångerna. Klubben jagar nu sitt första basketguld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.