Emma Samuelsson har säkrat medalj i fäktnings-VM.

Samuelsson förlorade VM-finalen i fäktning

Uppdaterad
Publicerad

Emma Samuelsson, 26, tog VM-silver i värjfäktning i Moskva. I finalen förlorade hon mot Rossella Fiamingo, Italien, med 15-5 men var strålande glad över dagen.

– Det är fantastiskt att jag äntligen få det att stämma. Jag tog EM-medalj för åtta år sedan, så äntligen fick jag till det på ett mästerskap igen, säger Samuelsson till Expressen.

Svenskan fick en tuff start på finalen och låg under med 8-4 efter den första perioden. Och den italienska världstvåan fortsatte att imponera under hela matchen. Fiamingo väntade ut de rätta lägena när Samuelsson attackerade och plockade många enkla poäng.

Trots finalförlusten kan Emma Samuelsson se tillbaka på en riktigt fin dag i VM-arenan.

I semifinalen besegrades kinesiskan Xu Anqi med 15-12. Ställningen var 4-4 efter den första perioden, men i den andra gav Samuelssons mer offensiva taktik rejäl utdelning. Hon ryckte åt sig en fyrapoängsledning och lyckades sedan hålla kinesiskan på att någorlunda tryggt avstånd fram tills det att segern var säkrad.

I kvartsfinalen vann hon mot estniskan Katrina Lehis med 15-13.

Emma Samuelssons framgångar i Moskva är ett av de största ögonblicken i svensk fäktnings historia. Sedan tidigare har hon ett EM-silver från Gent 2007.

Den senaste svensken att ta medalj i ett VM var Maria Isaksson som knep bronset 2001.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.