Inget medaljspel för Sverige Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige utslaget i fäktnings-VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige, med individuella VM-tvåan Emma Samuelsson i spetsen, lyckades inte ta sig till medaljspel i lagvärja i VM.

Svenskorna föll mot Ukraina i åttondelsfinalen och nu blir jakten på en OS-plats lite svårare.

Efter att ha avfärdat Egypten väntade betydligt svårare motstånd i Moskva-VM. Sverige är rankat sexa i välden i damvärja, men i starka Ukraina finns bland andra regerande OS-mästarinnan Jana Sjemjakina. Åttondelsfinalen var hela tiden mycket jämn och avgörandet stod mellan Emma Samuelsson och Jana Sjemjakina. Det var helt jämnt, 37-37, innan ukrainskan drog ifrån till matchseger med 45-41.

I placeringsmatcherna föll sedan Sverige både mot Estland, 30–45, och Schweiz, 32–45, och slutade på 15:e plats.

Fyra kvaltävlingar kvar

Sverige kommer att tappa på rankingen, som ligger till grund för OS-platserna, där åtta lag får vara med. Europa får i bästa fall fem platser. Fyra kvaltävlingar återstår efter VM; Milano i oktober, Kina i november, Barcelona i januari och Buenos Aires i februari.

– Man behöver ha tre till fyra topp-fyra-placeringar, sade damernas förbundskapten Björne Väggö till TT inför lagtävlingen i VM.

Sveriges herrlag i värja vann först över Australien med 45-40, men föll i sextondelsfinalen mot Frankrike med 37-45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.