Falk överlägsen: ”En dröm blir sann”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Falk stod i särklass och vann fristilssprinten i världscupavslutningen i Falun efter en perfekt genomförd dag. Bakom sig hade hon överraskande Jonna Sundling, tog första pallplatsen för säsongen, som höll undan för Marit Björgen.

– Jag är så glad, en dröm blir sann. Jag gick all in i den sista uppförsbacken. Det är så kul att få vinna här inför min familj och mina vänner, säger Falk som petades i stafetterna i OS men kommit tillbaka med besked till SVT Sport. Dagens insats var en styrkedemonstration.

– Det är den här dagen som motiverat mig sedan OS. Jag har knappt ord, säger Falk som bor i Falun (även Ulricehamn).

Sundling har hittat säsongens bästa form i elfte timmen.

– Det var sjukt kul och jag har nog inte hunnit förstå det ännu, säger Sundling leende.

Dyvik nära sätta en svensk trippel

Anna Dyvik var nära att sätta en helsvensk pall men slutade fyra knappt efter norskan.

Falk styrde finalen innan fältet stannade upp i den sista backen. Då satte hon fart, lurade de andra, och fick en lucka. Den utökade hon sedan in mot målet där hon kunde njuta av det stora publikhavet som hejade på i solskenet på Lugnet. 

Falk imponerade hela dagen. Hon vann kvalet, kvarten och semin efter kontrollerad åkning.

– Det var den bästa åkaren som vann, konstaterar Maiken Caspersen Falla.

Falla ut redan i semin

Maiken Caspersen Falla, som redan innan dagens tävling vunnit sprintcupen eftersom Stina Nilsson är sjuk och lämnade återbud, var svag i kvalet och åkte ut i semin efter att inte alls ha kunna följa Hanna Falk och Jonna Sundling.

Charlotte Kalla åkte bra i kvalet där hon var tolva.  

– Det är väl inte optimalt att gå först utför och sedan försökte jag bara hålla fokus. Det var viktigt i minitouren att ta sig vidare till finalpasset, säger Charlotte Kalla som var först in på stadion men blev passerad av Sophie Caldwell och Anna Dyvik och slutade trea i kvarten och missade semifinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.