Halfvarsson firade födelsedag med pallplats i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Med ett mäktigt ryck i sprintbacken på väg in mot stadion lyckades Calle Halfvarsson greja säsongens bästa resultat i Falun. Han kom tvåa efter ryssen Alexander Bolsjunov på masstarten i klassisk stil över 15 km.

– Det var grym stämning i dag, kul att få en pallplats på hemmaplan, säger Halfvarsson till SVT Sport.

Halfvarsson, som fyller 29 år i dag, var på väg mot seger men ett par felskär på upploppet gjorde det möjligt för den unge ryssen att gå om.

– Jag hade förbrukat mitt på sprintbanan så jag tappade på slutet, jag hade inte det som krävdes för att ta Bolsjunov på slutet.

Födelsedagsbarnet låg framme och drog i täten en period och föll emellanåt bakåt i fältet.

– När så många är med så är det svårt att hålla topposition hela tiden. Jag tyckte att jag låg hyfsat långt framme hela tiden.

– Jag kände mig rätt pigg i dag, jag var sugen på att sticka i mördarbacken men det här var nog en bättre taktik.

Spräckte klungan

Svensken gjorde ett stort ryck på väg in i stadion, spräckte den stora klungan och skakade av sig alla utom just Bolsjunov.

– Jag visste att jag måste ligga långt fram i sista sprintbacken och sprang om i första sprintbacken, säger han till SVT Sport.

SVT:s expert Anders Blomquist var imponerad.

– Calles rusning är magnifik, det är få åkare i världseliten som kan få upp den farten i en brant, säger Blomquist om rycket i den tuffa stigningen.

”En ljusglimt”

Efter en motig säsong och ett misslyckat OS har Halfvarsson nu chansen att avsluta på topp. Andraplatsen ger ett bra utgångsläge inför morgondagens jaktstart.

– Det var ändå en ljusglimt när det gäller energi. Hoppas att jag kan ta med mig den här känslan till i morgon, det kan bli en rolig dag det med.

Halfvarssons bästa resultat tidigare i år är två tredjeplatser.

Totalcupen är ännu inte avgjord men årets sensationsman Johannes Hösflot Kläbo lär ta det – han behöver i princip bara komma i mål i jaktstarten för att säkra cupen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.