Prins Ali bin al-Hussein hoppas bli ny Fifa-president. Foto: TT Nyhetsbyrån

”Ättling till profeten Muhammed” kan ta över efter Sepp Blatter

Uppdaterad
Publicerad

Sepp Blatter har en utmanare till posten som Fifa-president.
Han heter Ali bin al-Hussein.
Vem han är?
En jordansk prins – som ska vara ättling till profeten Muhammed.

En efter en har utmanarna till Sepp Blatter hoppat av.
Först misslyckades fransmannen Jerome Champagne att få tillräckligt med stöd för att kandidera på ”riktigt”.

Sedan, bara veckor innan valet, hoppade även Luis Figo och Michael van Praag av, med anledning av att ”det inte var något riktigt och ärligt” val.

Vicepresident i Fifa

Men en utmanare finns kvar. Prins Ali bin al-Hussein är det som utmanar den omtvistade och sittande presidenten. Han kommer från Jordanien, och är nuvarande vicepresident i Fifa. Han uppges vara den 43:e generationens direkta ättling till profeten Muhammed.

Men vem är han egentligen, förutom en jordansk prins som varit med i fotbollstoppen ett bra tag?

Det är det nog många som inte vet.

Studerat i England

Al Hussein är son, den tredje, till Jordaniens förre kung Hussein bin Talal (som regerande 1952-1999) och växte upp och inledde sin utbildning i Jordaniens huvudstad Amman. Därefter flyttade han till England för vidare studier, innan han sedan åkte över Atlanten och tog examen på Salisbury School i Connecticut, där han gjorde sig känd som en duktig brottare.

Därefter blev han en officer på den kungliga militära akademin i brittiska Sandhurst.

Varit jordansk fotbollspresident

Den militära banan fortsatte han på och jobbade sedan i tio år som befälhavare i den jordanska kungen Abdullah II:s specialstyrkor.

Fotbollsvärlden klev han in i 1999 då han blev president för det jordanska fotbollsförbundet, en post han innehaft sedan dess. Han är även grundare och president i det västasiatiska fotbollsförbundet, ett förbund som under hans ledning har vuxit till att innefatta 13 länder.

Yngst i Fifa

Det riktiga finrummet klev han in i 2011, då han blev vald till vicepresident i Fifa, 35 år gammal. Därmed blev han den yngste medlemmen i Fifas exekutivkommitté.

En av hans första åtgärder var att jobba hårt för att få bort Fifas förbud mot att damer skulle få använda hijabs (slöjor) när de spelar fotboll.

”Dags att byta fokus”

I januari 2015 meddelade han att skulle utmana Sepp Blatter och ville bli ny president i Fifa.

– Det är dags att byta fokus från administrativa kontroverser och återgå till sporten, sade han då.

Han har under sin tid i Fifa fått mycket beröm för sitt arbete i olika gräsrotsprojekt.

I samband med sin kampanj har han gång på gång betonat att han vill att Fifa ska skifta fokus, från det administrativa till sporten.

– Det är klart att det finns mycket politik i allt det här. Men jag jobbar inte på det sättet, jag har inget intresse i det. Jag vill utveckla sporten, har han sagt.

Han vill dessutom öka VM:s deltagarantal från 32 till 36, och sätta en maxgräns på två mandatperioder för en Fifa-ordförande.

Källor: BBC, ITV, Wikipedia, We Are Asia, The Jordan Times

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet