Foto: TT Nyhetsbyrån.

Bekräftat: Platini ställer upp i valet

Uppdaterad
Publicerad

I går kom uppgifter om att Michel Platini skulle ställa upp i Fifa-valet som en av kandidaterna som ordförande.

Nu är uppgifterna bekräftade.

Det har rapporterats friskt om huruvida Platini ska ställa upp i ett stundande ordförandeval eller inte. Sedan Sepp Blatter i maj ställde sin plats till förfogande har en het kandidat varit just Michel Platini.   

– Det finns tillfällen i livet när du måste ta ditt öde i egna händer. Jag är vid ett av de tillfällena, vid en punkt i livet där framtiden för Fifa ska skapas, säger han till uefas hemsida. 

FIFA

– Det här var ett väldigt personligt och noga övervägt beslut, i vilket jag vägde fotbollens framtid mot min egen.

Platini har många starka åsikter i sitt uttalande på hemsidan, bland annat är han kritisk till att det endast varit två presidenter de senaste femtio åren.

– Det är en extrem paradox i en värld som har upplevt stora omvälvningar och i en sport som gått igenom stora ekonomiska förändringar. De senaste händelserna tvingar dock det styrande organet för världsfotbollen att vända blad och tänka om hur vi styr organisationen, säger Platini.

– Jag räknar med ert stöd. Med vår gemensamma kärlek för fotbollen tror jag att vi kan ge tiotals miljoner fans det Fifa de vill ha: ett Fifa som föregår med gott exempel, är enat och visar solidaritet, ett respekterat och omtyckt Fifa, säger han.

Valet avgörs i februari nästa år och även Prins Ali av Jordanien, som förlorade senast mot Sepp Blatter, ställer upp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet