Foto: TT Nyhetsbyrån

EU-parlamentet vill slippa Blatter

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentet vill att Fifa-basen Sepp Blatter slutar redan nu. Men någon maning till VM-bojkott blev det inte i dagens resolution.

– Små förändringar räcker inte, men stora förändringar är kanske inte heller tillräckliga. Fifa behöver en nystart, sade EU-kommissionens idrotts- och kulturansvarige, Tibor Navracsics, när parlamentsledamöterna i Strasbourg debatterade Fifa-krisen i går kväll.

I en resolution vid lunchtid i dag – som visserligen är helt icke bindande och mest till för att tycka till – röstade sedan EU-parlamentet för att mana Fifa-basen Blatter att avgå redan nu och inte vänta till en efterträdare är klar.

FIFA

”Parlamentet uppmanar därför Fifa att på ett öppet och inkluderande sätt utse en lämplig interimsordförande som ersättare”, heter det i resolutionen, som röstades igenom med klar majoritet.

Federley nöjd

Svenske ledamoten Fredrick Federley (C) var nöjd, även om han från början hade hoppats på ännu tuffare kritik.

”Den liberala gruppen fick inte gehör för samtliga sina förslag men jag är glad över att det nu finns en bred enighet bland annat kring att det måste införas övervakningssystem inför att man utser värdländer för fotbolls-VM”, skriver Federley i ett uttalande.

”I och med detta så säger Europaparlamentet tydligt till FIFA att vi nu förväntar oss att de vidtar kraftfulla åtgärder för att vinna matchen mot korruptionen”, skriver Federley.

”Sjuk organisation”

I debatten i går kväll hördes många tunga ord mot blivande VM-värdarna Qatar och Ryssland. Någon maning till flytt eller bojkott av mästerskapen fanns dock inte med i sluttexten, mer än att man ”välkomnar” Fifas besked om att valet av värdländer för 2018 och 2022 kan komma att ogiltigförklaras om det framkommer bevis för att de ”enbart varit ett resultat av korruption”.

Att något är fel verkar de flesta vara inne på.

– Fifa är en sjuk organisation och sjukdomen beror på dem som har styrt den, sade spanske högerpolitikern Santiago Fisas Ayxela i debatten i går.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet