Röster höjs för Blatters avgång

Uppdaterad
Publicerad

Det internationella fotbollförbundet Fifa tänker genomföra ordförandevalet på fredag, trots att fotbollens kanske största skandal genom tiderna är på väg att rullas upp.

Vid valet siktar Sepp Blatter på att bli omvald en femte gång. Men nu höjs allt fler röster för att han ska avgå.

– Det går inte att återuppbygga förtroende i Fifa så länge Sepp Blatter sitter kvar, säger Englands fotbollsordförande Greg Dyke.

”Blev överlycklig”

Dykes landsman David Gill, som är en av Fifas vice ordföranden, tänker inte stanna på sin post om Blatter sitter kvar.

– Jag blev överlycklig när Uefas medlemsländer valde in mig. De senaste månaderna har de övertygat mig om att vi kan åstadkomma förändringar inifrån. Varför jag har ändrat mig, frågar han sig i en Reuters artikel, och fortsätter:

– Jorbävningslika händelser i går. Jag har insett att det vore meningslöst att jobba i en sådan organisation och det känns inte rätt för mig. Och ännu mer viktigt: Jag tror inte att det är rätt för fotbollen eller för Uefa.

”Stämplat som korrupt”

Australiern Les Murray, tidigare medlem i Fifas etiska kommitté, anser att schweizaren ska avgå även om han inte själv varit korrupt eller tagit emot mutor.

”Men hans tid som ordförande representerar en period när Fifa förlorade i trovärdighet och tillit. Fifa är nu stämplat som en korrupt organisation och jag fruktar att den stämpeln inte går att sudda ut förrän Blatter avgår”, skriver Murray på tv-kanalen SBS:s webbplats.

En av Fifas största sponsorer, kredit- och betalkortsjätten Visa, hotar att bryta samarbetet om inte Fifa återuppbyggs i ”stark etisk anda”.

”Vi har sagt åt dem att vi annars omprövar vårt sponsorskap”, meddelar Visa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FIFA

Mer i ämnet