Checklistan: Att göra och inte göra som idrottsförälder

BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Om man vill vara en bra idrottsförälder, hur gör man då? Forskaren Christian Augustsson listar fallgroparna och goda exempel.

Christians Augustsson är lektor i idrottsvetenskap och har gjort studier kring föräldrapress inom barn- och ungdomsidrotten. Här är hans 12 punkter:

Det SKA du göra som idrottsförälder

1. Finnas där
– Huvuduppdraget för idrottsföräldern är att finnas till i miljön, om man har möjlighet. Om jag tänker på andra miljöer i en familjs liv, i en vuxens vardag, hur ofta har du möjligheten att bara finnas till egentligen? Idrotten blir en fristad för föräldrar att inte prestera utan bara finnas i närheten.

2. Fråga barnet
– Prata med barnet om hur de vill att du ska finnas till och ge stöd. Man måste våga fråga och prata med barn om vad de tycker och tänker om det som är viktigt i deras liv. Helt enkelt fråga dem hur de vill att mamma eller pappa ska göra. 

3. Var lagom
– Om vi i Sverige är bra på att vara lagom... så är ju den bästa idrottsföräldern bra på att vara lagom. Man finns till, man pratar med barnen om hur de vill att det ska vara, och man hejar på. Engagemanget ska inte överstiga det som barnet själv har som mål i sin verksamhet.

4. Tänk långsiktigt
– Ta det långsiktiga perspektivet. Man kan njuta i stunden, ha roligt ihop här och nu, men ändå backa lite och se det långa perspektivet. Ett livslångt intresse för idrott kanske är huvudmålet med att man som förälder är med och stöttar sitt barn i att börja med något?

5. Heja
– Man hejar genom att vara positiv och förstärka det positiva, och dela ut feedback till alla i gruppen. Förstärk det som är bra. Som förälder ska man också kunna förstärka och ge feedback till att ett barn bara är där, man ska inte behöva prestera för att få feedback.

6. Inse att du är viktig
– Utan föräldrar blir det ingen barnidrott, alltså är vi viktiga.

7. Låt barnet prata först
Tävling och match är spännande och häftigt, därför ska man vara med när det är häftigt. Men man kan låta barnet prata först, låta barnets upplevelser styra när det kommer till att vinna och förlora. Med lite vuxen inväntan på barn kan mycket lösa sig. 

Det ska du INTE göra som idrottsförälder

1. Värdera inte barnet
– Man ska inte leva genom sitt barns prestationer. Det innebär att man som vuxen inte ska värdera sitt barn eller laget utifrån resultat.

2. "Negga" inte
– Generellt sett är det få barn som uppskattar att man högljutt ger negativ kritik i den offentliga miljön i anslutning till match, att gapa och skrika helt enkelt.

2. Glöm inte pausen
– Man ska inte prata och kommentera barnets idrottande dygnet runt, utan låt det finnas frizoner i vardagen där man inte pratar om idrott.

3. Stjäl inte upplevelsen
– Man ska inte stjäla upplevelser från barn. Det  gör man om man ger sig in i situationer som barnet inte upplevt eller bearbetat på samma sätt som man själv. Man stjäl genom att ha för bråttom att kommentera situationer istället för att invänta ömsesidig kommunikation. Man har helt enkelt för dåligt tålamod. 

4. Lägg dig inte i
– Ta inte över ledarskapet från tränarna och ledarna från läktaren. Vi har lite skild syn på vad barnuppfostran är och hur idrott går till, så det är svårt, det finns de som tycker att man ska gå in och korrigera en nioåring. De föräldrarna som hamnar i det överilade engagemang är ibland inte medvetna om det, de tror att de gör rätt.

5. Försök inte ta över funktionärernas jobb
– Man ska inte ge sig på funktionärer över huvudtaget. Visa respekt helt enkelt. Försök inte kommentera eller ta över jobbet från någon som sitter i ett sekretariat är domare, eller tävlingsledare.

#föräldrahets

SVT Sport tittare närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. 770 tränare har gett sin bild, nu vill vi höra dina tankar i ämnet. Har du erfarenheter du vill dela, perspektiv att bidra med, eller ett goda exempel att lyfta? Berätta på svt.se/foraldrahets.

Avslutad: #föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten

Du använder en gammal webbläsare eller så har du inte JavaScript påslaget. Tyvärr har vi inte stöd för automatiska uppdateringar för din webbläsare. Ladda om sidan för att uppdatera flödet.

Senaste inlägg:
 • 1 jun 2017 18.52
  Tack alla som bidragit <3 Diskussionen fortsätter!

  Engagemang och oro – så var arbetet med #föräldrahets - Sport | SVT.se

  SVT SportNu avrundar SVT Sport granskningen av #föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. SVT:s reporter Johanna Rudbäck skriver om arbetet med projektet.
  Johanna Rudbäck
 • 1 jun 2017 18.51
  1,5 månad med #föräldrahets. Över 700 berättelser, åsikter, inspel från er. Dags att prata med idrottens toppchef, Björn Eriksson!
  Johanna Rudbäck
 • 26 maj 2017 14.36
  Bo.l.Magnusson
  Det är barn och skall så länge det går. Det finns begåvningar som måste få relevanta träningar.i övrigt håll föräldrarna informerade men borta från träningar och uttagningar.låt intresset och glädje råda.
 • 23 maj 2017 14.47
  Johnny Gustafsson
  Föräldrafria träningar är det absolut bästa, talar av egen erfarenhet
 • 23 maj 2017 14.46
  Åke jacobsson
  Porta förälder som inte sköter sig från att närvara vid match.
 • 23 maj 2017 14.46
  John
  Utbilda föreningarnas tränare och ledare i förhållningsregler vad som gäller matcher , träningar. Högre tolerans att alla barn inte har samma utveckling vid vissa åldrar. En del barn är duktiga vid väldigt låg ålder, men även ett barn kan utvecklas och bli duktig under tonåren  En förening ska ha en röd tråd att följa. Viktigast är att man kan få utföra en idrott som man gillar. Vissa blir duktiga utövare av sin idrott men även att det kan finnas plats som domare ledare mm inom föreningen .
 • 23 maj 2017 14.41
  Johanna Rudbäck via Twitter
 • 18 maj 2017 09.55
  Mikael Nilsson hörde av sig till oss under arbetet med #föräldrahets. Vi åkte och träffade honom!

  Istället för #föräldrahets – här betyder föräldrarna allt för laget - Sport | SVT.se

  SVT SportDe senaste fyra veckorna har SVT Sport granskat föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. Då hörde elhockeytränaren Mikael Nilsson av sig och gav en motbild till hetsen. I hans klubb är föräldrarna oersättliga.
  Johanna Rudbäck
 • 16 maj 2017 11.21
  Lennart johnsson
  Är det verkligen ett så stort pr.oblem som ni försöker att göra det till.Jag tror att ni journalister håller på för egen vinning.
  • Johanna Rudbäck
   Hej Lennart! Egen vinning, vad skulle det vara då? I vår enkät som 770 tränare svarade på fick vi en bild av hur stort problem de tränarna upplevde det som. Sen är syftet med #föräldrahets att skapa en bredare bild av hur det ser ut, tillsammans med er. Hur upplever du det?
 • 16 maj 2017 11.09
  Anders
  All forskning inom sport och idrott visar att fokus på uppgift och inte på resultat ger bättre idrottare och ger högre motivation särskillt om vi ser över tid.
  Dessutom så visar den att barn under 12 (+-) inte förstår resultatorienteringen utan bara förstår uppgiftsorientering, vilket innebär att resultathetsen är något vi föräldrar lägger på
 • 15 maj 2017 22.45
  Katarina
  Inga föräldrar på träningen! Utbildade ledare.
 • 15 maj 2017 22.44
  Gunvor.andren@gmail.com
  Man skall ha trevligt tillsamman och njuta av att barnen idrottar och umgås.
 • 15 maj 2017 22.43
  Torsten/ psykoterapeut
  Det handlar om att föräldrarna vill att barnen skall göra det som de själva inte lyckats med. Därmed är det inte barnens egna val som utgör grunden för barnets prestation, Barnets grund för prestation blir mer att undvika att inte bli sedd.
 • 15 maj 2017 18.15
  Tapio Tuoma
  Sluta med proffsglorifieringen på tv! Typ NHL.
 • 15 maj 2017 18.05
  Gunnel Birath
  Varför ska man tävla? Sa min dotter Karin.
 • 15 maj 2017 17.56
  Här är åtta förslag som kommit in under arbetet med #föräldrahets. Vilket tror du mest på?

  RÖSTA: Vad skulle minska föräldrahetsen? - Sport | SVT.se

  SVT SportHur minskas föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten? Vi bad er föreslå åtgärder. Rösta på din favorit!
  Johanna Rudbäck
 • 13 maj 2017 10.03
  Lars Håkansson, Halmstad
  Hej
  Jag tycker inte att sådana här inslag om föräldrahets har i programmet Sportnytt att göra. Sådant kan man hantera på andra redaktioner inom SVT. I Sportnytt vill man se goda idrottsprestationer.
  • Johanna Rudbäck
   Hej Lars! Tack för att du hör av dig till oss med din åsikt! Sportnyheter för oss är både bra och mindre bra idrottsprestationer, och inte minst vägen till goda idrottsprestationer, där barn- och ungdomsidrotten kommer in.
 • 13 maj 2017 10.03
  Larry
  Förslag på vad som kan göras: Porta föräldrar när barnen tränar och idrottar. Problem solved. Hur svårt kan det vara?
 • 11 maj 2017 22.42
  Johanna Rudbäck
 • 11 maj 2017 22.39

  Uppdatering: Nu har vår satsning kring #föräldrahets pågått i tre veckor! Under den tiden har över 550 berättelser, tips och förslag på förbättringar kommit in! Tack för allt ert engagemang. Här är exempel på några av berättelserna vi kunnat gå vidare med, tack vare er.
  Johanna Rudbäck
 • 9 maj 2017 11.53
  Jennifer Hansson, IK Ymer Gymnastik Borås
  Jag är tränare sedan 15 år tillbaka inom individuell tävlingsgymnastik (Artistisk Gymnastik) och har sett allt från toppenengagerade föräldrar som lyfter både barn, förening och tränare.
  Vad man också får se är föräldrar som alltid pratar prestationer med barnen, som alltid pratar om placeringar och poäng och vad barnen lär sig. Som lägger sig i sakfrågor om hur vi tränare prioriterar vår tid inom gruppen.
  Den andra typen av förälder lägger skulden för barnens ohälsa på tränaren, lägger allt ansvar på tränaren om varför deras barn inte presterar/mår bra/har kul. Som ung tränare är det ett ofantligt tungt lass att bära, att man skulle bidragit till att barn mår dåligt när man lägger ner sin själ och en väldig massa timmar för att träna barnen och man gör det för att ha kul. Det sitter fortfarande kvar några taggar i hjärtat från vad man fått höra om sig själv, vilket tar bort all glädje i det man gör. Men på nått sätt gör barnen att man ändå fortsätter, det är ju för deras skull man är där.
  Jag tror att individuell idrott med små träningsgrupper och hög träningsdos har större problem än lagsporterna, där blir det en så uppenbar skillnad i "hur det går" för barnen. Jag är stolt över den förening jag är med i och över allt jobb som är nerlagt, men det är flera tillfällen som fått mig att vilja gå därifrån, och det har aldrig varit pga barnen. Ordförandeskapet har jag släppt som ett resultat av föräldrapress, jag orkar inte sitta på två poster, tränare 10 h /veckan plus ordförandeskap. För mycket negativ feedback helt enkelt, för nått man gör för skoj skull.
  • Johanna Rudbäck
   Tack för att du delar dina erfarenheter Jennifer. Tråkigt att läsa att det varit så illa att du ibland velat gå därifrån.
 • 9 maj 2017 10.55
  Idrottsföräldrar! Hur ser era erfarenheter ut?

  SVT-experten om att vara idrottsförälder: ”Jättesvårt” - Sport | SVT.se

  SVT SportDet är svårt att vara idrottsförälder, tycker SVT:s motorexpert Jonas Kruse. När han inte kommenterar motorsport följer han sina döttrars idrottande på nära håll. I SVT Sports satsning #föräldrahets berättar han om utmaningarna han möter.
  Johanna Rudbäck
 • 6 maj 2017 09.32
  Michael Opperud
  Det är en intressant och befogad diskussion som lyfter svårigheter med att vara föräldratränare.
  En del barn har säkert fördelar och andra får säkert tuffare åt andra hållet för att tränaren föräldern inte vill att det ska heta att "han/hon spelar för att pappa är tränare".
  Johan har dock lite fel i att det finns pengar inom idrotten att betala tränare.
  En undomstränare 12-14 år i fotboll eller hockey lägger ca 350-450 timmar om året av sin fritid på sitt lag.
  Vore ganska kostsamt att köpa den tjänsten för en liten förening.
  Idrottsrörelsen är helt beroende av föräldratränare! Viktigt här att klubbar och förbund går in med utbildningsinsatser för att höja tränarens kompetens.
 • 6 maj 2017 09.30
  Axel Olsén
  Mitt tips är att träna inte din egen unge i en lagsport... Inte bra för laget eller ungen 9 gånger av 10...
 • 6 maj 2017 09.29
  Maria Scheuer
  Barn BLIR inte bara synade av övriga föräldrar. Dom blir oxå rentav utsatta för både skitsnack och avundsjuka. Av VUXNA! Är barnen talanger blir de ännu värre! De ställs oxå oftast mycket högre krav på tränares barn än på de andra. Jag har sett de själv väldigt mycket... Med de sagt så tycker jag inte att föräldrar ska sluta vara tränare. Däremot ska andra föräldrar stila till sig!
 • 6 maj 2017 09.29
  Christian Enberg
  Jag tycker visst att man kan vara tränare åt sina barn i en lag sport. Så länge alla barn i laget har samma förutsättningar. Problemet är inte barnen utan föräldrars inställning och många gånger respektlöshet mot tränare, domare och inte minst deras barn. Man måste acceptera att alla barn har inte samma talang eller för den del blommar ut senare än andra. Regel nr 1 spela för att det är kul och lär dig snabbt att ta en förlust, lär dig tänka att laget innefattar alla spelare oavsett om du sitter på bänken eller spelar. Alla fyller en funktion. Positiv energi är många gånger nyckeln till lagets framgång. Det gäller föräldrar i synnerhet
 • 6 maj 2017 09.28
  Boel
  Barn till tränare har inte alltid en fördel. Vissa tränare kan vara tuffare mot sina egna barn för att inte andra föräldrar ska kunna anklaga dem för att vara orättvisa. Vi ska vara stolta över den stora andel föräldrar som ställer upp ideellt för att erbjuda meningsfulla fritidsaktiviteter till en rimlig kostnad. Utan detta ideella arbete skulle färre troligen kunna delta p g a högre avgifter. Var konstruktiv och undvik att gnälla på tränaren om du inte själv kan tänka dig att ta tränarrollen. Min erfarenhet är att vinnarhetsen blev värre med en tränare som inte var förälder.
 • 6 maj 2017 09.25
  Boel
  Vilken förening har Johan representerat? Min erfarenhet som styrelseledamot är att ekonomin är en ständig kamp för föreningar. Dessutom är det svårt att hitta hitta intresserade ledare för ungdomslag om de inte har barn i laget. Visa uppskattning för föräldrar som engagerar sig. Det finns många föräldrar som ställer krav och har synpunkter men som inte själv bidrar.
  • Johanna Rudbäck
   Hej Boel, tack för att du delar dina erfarenheter! Johan är tränare i Hovås Billdal IF i Göteborg. Det han lyfter i sin film är att han tycker att det kommunala stödet borde öronmärkas så att en större andel går till just ledarförsörjning.
 • 5 maj 2017 18.05
  Hur ser ni på det här?

  #föräldrahets: Problem att tränare har egna barn i laget - Sport | SVT.se

  SVT SportTränare som har egna barn i laget kan spä på hetsen inom barn- och ungdomsidrotten. Det tycker flera som hört av sig under SVT Sports satsning kring #föräldrahets. Johan Jerlov är en av dem, han slutade som tränare för dotterns lag.
  Johanna Rudbäck
 • 5 maj 2017 17.59
  Anders
  Visst, i en ideal värld skulle föräldrar träna andra lag än de deras barn är med i. Men verkligheten är att om föräldrar jobbar heltid och vill träffa barnen, så kommer inte separata träningar att fungera.
  Betalda professionella tränare finns t.ex. i Ryssland och USA. Menar någon på allvar att tävlingshetsen är mindre där???
  I slutändan handlar allt om att alla inser att idrott trots allt bara är en del av livet.
  • Johanna Rudbäck
   Tack för att du delar din tankar i frågan!

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.