”De förväxlar barnidrott med elitidrott”

Uppdaterad
Publicerad

Huvudtränaren i AIK U12 Tom Wesström berättar om föräldrar som styr sina barn från läktaren. Idrottspsykologen Johan Fallby menar att en del av förklaringen till #föräldrahets handlar om engagemang.

– De förväxlar barnidrott med elitdrott, säger Johan Fallby, idrottspsykolog.

Reaktionerna har efter SVT Sports granskning #föräldrahets varit många. För att låta tränare, spelare och föräldrar ge sin syn i frågan åkte SVT till Bovallen i Nacka där ett gäng barn tränade fotboll.

– Vi har varit ganska tydliga med att vi vill ha föräldrarna på sidan, de behöver heller inte vara med under träningar, säger Jonas Månsson tränare i Boo IF.

Föräldrahets

– Det stjälper mer än vad det hjälper om man har för engagerade föräldrar. Även om det kan vara svårt ibland. Men viljan att hjälpa till kan bli fel tror jag, det är bättre att vara tyst, tror jag, säger föräldern Niclas Thorén Lorentson.

Idrottspsykologen ger råd

Idrottspsykologen Johan Fallby har skrivit en bok i ämnet idrottande barn som hetsas av sina föräldrar. Fallby som jobbar som rådgivare åt fotbollslaget FC Köpenhamn gästade Aktuellt för att ge praktiska råd till föräldrar i hur de ska bete sig gentemot sina idrottande barn.

– Jag skulle vilja ge ett tips till föreningen. Tydliga roller för alla i den här miljön. Och till föräldern, att vara närvarande, men inte styrande. Finns runt omkring där, men var medveten om när du ska klappa om och trösta och stötta. Bidra till en god miljö, och var självmedveten.

– Det vanligaste är kanske råden vid fredagsmyset hemma, eller i bilen på väg hem. Sen går det över gränsen om de springer upp och ner längs sidlinjen. Eller om de ger råd eller uppträder aggressivt gentemot domare eller andra föräldrar. Det har jag sett själv vid flera tillfällen.

Varför blir det såhär då?

– Jag tror man engagerar sig för mycket. De förväxlar barnidrott med elitdrott, säger Johan Fallby, idrottspsykolog.

– De tror att det ska gå till så här i elitidrotten, men det gör det inte heller. Det är ovanligt lugnt inne i elitidrottens omklädningsrum, och så ser man bara den här yttre bilden av hur man ska gapa och skrika på varandra.

Johan Fallby menar att det finns en tendens att det här beteendet ökar när insatsen från föräldrarna och familjen är större. Insatsen kan vara ekonimisk, praktisk, men tid, semesterar, som styrs av barnets idrottande. Allt börjar kretsa kring barnets idrottande istället för andra saker som kanske är mer naturliga.

Är det några särskilda idrotter som sticker ut?

– Man brukar säga att när insatsen är större så lägger man sig i mer. De tycker att de har mer rättighet att ge sig in när engagemanget är stort, om de lägger ner mycket ekonomiskt och med tid.

Men är det fotboll, tennis, eller...?

– Det är de som brukar nämnas. De stora lagidrotterna, och tennis, utförsåkning, och några till.

– Jag måste understryka att det finns bra miljöer i de här idrotterna också. Det är inte generellt att det är så. Det ser olika ut.

Vad finns det för risker om man som förälder gör så här?

– Den största risken är att barnet tappar lusten till motion och rörelse, som är det viktigaste för idrotten att förmedla till barnet. Att de får ett livslångt motionsbeteende.

– Det andra är att de minskar chansen för de få som blir elitidrottare. Det är en talangfaktor att ha en förälder som förstår vilken roll som är balanserande och rätt. 

Så det är en risk att man går miste om talanger också?

– Absolut, det är en stor risk för det.

”Föreningens uppgift att ha tydliga roller”

Flera har hört av sig till SVT Sport och ställer frågan om föräldrar borde vara med på träningar och matcher.

– Jag tycker att det är upp till varje förening. Föreningens uppgift är att förtydliga rollerna som finns i idrottsmiljön. Föreningen har en roll, tränarna och ledarna har en roll, föräldrarna har en roll, barnen och ungdomarna har roller också. Ju tydligare de här rollerna blir desto mer kan man involvera dem, då vet man var gränserna går, vad man ska göra och vad man inte ska göra. Då får man ett så kallat matchat stöd.

– Det är en viktig del att föräldrar finns i miljön. Det är en viktig del att föreningarna bjuder in föräldrar och frågar vad de tycker, vad de kan göra, och berättar vad man tycker från tränarhåll. Berättar att så här tycker vi, man har en dialog, och utbildar föräldrarna. Det handlar om utbildning väldigt mycket.

Prestationen viktigast

För en del föräldrar är det viktigt att vinna. Johan Fallby om hur man ska hantera vinna och förlora inför barnet.

– Det viktigaste är att göra en god prestation. Man behöver aldrig vara orolig för ett resultat. Det kommer alltid ett resultat efter en tävling. Fokusera på prestationen, på hur man gör saken, på vad man kan utveckla, och vad man kan göra bättre till nästa gång. Får man en hundraprocentig prestation har man gjort allt man kan just då. Sedan kanske någon annan är bättre just nu. eller haft lite tur, och då kanske man inte har vunnit, men det är inte det viktigaste. En bra prestation, insatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet