Hur vanligt är det? Så svarade tränarna i SVT Sports enkät. Foto: Kim Hägglun/Grafik

Forskarens dom: ”Vi måste ta det på allvar”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport har gjort en undersökning bland barn- och ungdomstränare inom sex olika idrotter. Nästan hälften av dem som svarat upplever att föräldrar som pressar sina barn för hårt är ett ganska stort eller mycket stort problem.

De närmaste veckorna tittar SVT Sport närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. Av de 718 tränare som svarat på frågan kring föräldrapress i SVT Sports enkät uppger 45 procent att det är ett stort problem.

– I resultatet markeras återigen att det behövs bättre stöd och utbildning i dess frågor, säger Christian Augustsson, lektor i idrottsvetenskap på Karlstads univeristet.

Föräldrahets

”Måste ta det på allvar”

Han har stor erfarenhet av barn- och ungdomsidrott, har själv gjort studier kring föräldrapress och varit mental coach åt bland annat höjdhopparen Stefan Holm.

– Vi ska vara väldigt glada för att en stor majoritet i er undersökning och i andra studier mår bra och stortrivs med sin idrott. Men det är ju lika illa om ett barn inte alls kommer tillrätta i en miljö på grund av vuxna, inte minst. Vi ska vara glada för och fortsätta driva och lära oss av det som fungerar och det som är gott men när det finns sådana källor som tränare och ledare och den här stora gruppen som uttalat sig om de här frågorna då måste vi ta det på allvar, säger han till SVT Sport.

Nya idrottsföräldrar

På frågan hur vanligt det är att föräldrar pressar sina barn för hårt, inom den egna gruppen, svarar 152 tränare att det är ganska vanligt eller mycket vanligt. Det motsvarar var femte tränare som svarat på frågan i enkäten.

Christian Augustsson tycker att idrotten ständigt behöver se till att nya föräldrar får klart för sig vad det innebär att vara idrottsförälder.

– Kommunikation kring de frågorna, tydliggöra uppdrag och vad det innebär att vara idrottsförälder – det skulle ju sänka trycket på miljön för barn och unga. Även internationella studier visar på att coacher vill ha föräldrarna med men de vill inte att de lägger sig i idrottslig utveckling eller coachning av aktiva, säger Christian Augustsson till SVT Sport.

#föräldrahets – dela ditt perspektiv

De kommande veckorna tittar SVT Sport närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. 770 tränare har gett sin bild, nu vill vi höra dina tankar i ämnet. Har du erfarenheter du vill dela, perspektiv att bidra med, eller ett goda exempel att lyfta? Delta på svt.se/foraldrahets.

Enkäten – så gjorde vi

Under mars 2017 skickade SVT Sport ut en webbaserad enkät till 1200 barn- och ungdomstränare. Av de 792 som har svarat har vi valt att fokusera på de som tränar barn och ungdomar som är yngre än 16 år, totalt 770 tränare. Det är de siffrorna som sedan redovisas.

Enkäten skickades till tränare inom sex idrotter: fotboll, handboll, ishockey, simning, gymnastik och friidrott. I de flesta idrotter har vi fått hjälp av specialidrottsförbunden att komma i kontakt med tränarna. I fotboll och simning har vi tagit hjälp av idrottsföreningarna.

Urvalet av tränare är inte statistiskt säkerställd, utan ger en ögonblicksbild av hur tränarna som svarat på enkäten ser på föräldrahets inom ungdomsidrotten.

Läs mer om urvalet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet