Fotbollsbarnens råd: Föräldrar ska stötta – inte pressa

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrapress är ett stort problem, svarar nästan hälften av tränarna i SVT Sports enkät. Lilla Aktuellt har träffat unga fotbollsspelare i Hammarby som ger sina råd till idrottsföräldrar.

– Vi spelade mot ett annat lag, då var en förälder som stod på sidan och skrek hela tiden. Då var det flera tjejer som blev väldigt ledsna och upprörda, för då vet man inte riktigt vem man ska lyssna på, säger Ella Knapp Johanson, 10 år, som spelar i Hammarby.

Hon och hennes lagkamrater har sex råd till idrottsföräldrar:

  1. ”Föräldern ska heja på laget men fortfarande ha positiva kommentarer,” Säger Malte Gustafson, 11 år.  
  2. ”De ska inte skrika för mycket negativa saker, det är tränarna som får säga vad man ska göra bättre,” säger Michelle Borg, 11 år.  
  3. ”Om det är något fel ska de inte säga att det var dåligt. De ska säga att jag kan göra bättre nästa gång,” Ikaros Maros, 11 år.  
  4. ”Det är inte bra att pressa sitt barn. Då kan det blir så att barnet inte tycker att det är kul med den sporten längre. Jag tror att det kan vara bra om tränaren säger till föräldern att lugna ner sig, och inte lägga så stort press på sitt barn, så att de förstår det. De kanske inte ens förstår att de pressar sitt barn,” säger Michelle Borg.   
  5. ”Föräldrar står på läktaren och ska heja på barnet och kolla på matchen, medan tränarna gör sitt jobb,” säger Malte Gustafson.  
  6. ”Om man blir stöttad får man bra feedback, man tar upp det man har gjort bra. Men om man blir pressad, då försöker de bara få en att göra fler saker, och man kanske känner att man inte duger som man är,” säger Hedda Moberg, 10 år.

19.15: Klotterplanket

SVT Sport tittare närmare på föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. 770 tränare har gett sin bild, nu vill vi höra dina tankar i ämnet. Har du erfarenheter du vill dela, perspektiv att bidra med, eller ett goda exempel att lyfta? Berätta på svt.se/foraldrahets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet