Foto: SVT

Istället för #föräldrahets – här betyder föräldrarna allt för laget

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fyra veckorna har SVT Sport granskat föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. Då hörde elhockeytränaren Mikael Nilsson av sig och gav en motbild till hetsen. I hans klubb är föräldrarna oersättliga.

– Vi måste låta föräldrarna ta plats. Utan föräldrar blir det ingen idrott, säger Mikael Nilsson.

Han är tränare och förälder i RBU Gotlands elhockeylag, där föräldrarna har en viktig roll att spela. Till varje match behövs en coach, en tränare, två tekniker, en domare och någon som sitter i sekretariatet.

Föräldrahets

Dessutom ska elhockeystolar köpas in till en kostnad av 94 000 kronor per stol.

– I vår sport, som är ganska ekonomiskt krävande, går det mycket tid till att jobba i styrelser och få in pengar. Man får plussa på ett par timmar till, det rör sig nog om fyra, fem timmar i veckan utöver det andra.

Elhockeyn kom till Sverige i början av 2000-talet och liknar innebandy. I dag finns tio föreningar i Sverige och ett 80-tal aktiva.

RBU Gotlands sex spelare tränar varje tisdag. Lagmedlemmen Engla Klasson gillar att ha föräldrarna med i hallen.

– Jag tycker att det är viktigt att de är här för att de peppar. Det ger en boost, man känner sig lite snabbare av att de är här och kollar, säger hon.

Mikael Nilsson har varit idrottsledare i 25 år i olika sporter och engagerad inom parasporten.

– Det är jätteroligt att vara med på sitt barns roligaste stunder. När vi är iväg på en turnering och barnen lyckas glädjs man extra mycket. Det är bara det bästa som finns, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet