• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Kim Hägglund/Grafik

Engagemang och oro – så var arbetet med #föräldrahets

Uppdaterad
Publicerad

Nu avrundar SVT Sport granskningen av #föräldrahets inom barn- och ungdomsidrotten. SVT:s reporter Johanna Rudbäck skriver om arbetet med projektet.

”När vi försöker bromsa så pressar föräldrarna på,” skrev tränaren som skulle intervjuas av SVT Sport om att föräldrahetsen fått henne att fundera på att sluta som tränare. Men efter samtal med klubben drog hon sig ur.

”Jag var en riktigt dålig idrottsförälder i många år,” skrev pappan som raljerat inför öppen ridå när barnen presterat dåligt. Nu hade han kommit till insikt, men rädd för att ”framstå som en idiot” avbokade han den planerade SVT-intervjun.

Föräldrahets

– Det har blivit en klassfråga, sa mamman som skulle intervjuas om förväntningar på föräldrar. Sedan blev hon orolig för att stöta sig med klubben och ställde in.

Hundratals berättelser

Det är många som har hört av sig med erfarenheter och tankar kring föräldrahets de senaste sex veckorna. Vi har läst över 700 berättelser och gjort journalistik utifrån dem.

#föräldrahets har handlat om föräldrautbildningar, svårigheter med att vara idrottsförälder, föräldrar som tränar sina egna barn, som fått skrikförbud, om krav, hyllningar, mardrömmar och mer.

Oro för konsekvenser

Men arbetet med #föräldrahets har också handlat om de som inte vågar berätta sin historia öppet. För även om engagemanget varit enormt är det färre som vill ställa sig framför en TV-kamera och dela sin erfarenhet. Oroliga att stöta sig med föreningen, bli missförstådda och framför allt: förstöra för sitt idrottande barn.

”Jag har barn som spelar i klubben och jag vet att de skulle få lida av att jag berättar om hetsen inom föreningen,” skrev en pappa i ett mejl.

Grundstomme i idrotten

Alla föräldrar vill sina barns bästa, konstaterade simtränare Beatrice Sjölund. Och föräldrarnas ideella engagemang utgör en grundstomme i svensk barnidrott. Föräldrar är tränare är föräldrar. Av de totalt 792 tränare som svarade på SVT Sports enkät hade 56 procent egna barn i gruppen de tränade.

Men att döma av kommentarerna vi fått in under SVT Sports serie om föräldrarollen i svensk ungdomsidrott verkar samtalsklimatet bitvis vara ganska hårt. Det är anklagelser om jäv, gynnande och hets riktat mot föräldrar, tränare och föreningar. Inte minst mot föräldrar som tränar sina egna barn.

– Även om föräldern är en kompetent och duktig tränare kommer det alltid medföra att sonen eller dottern blir extra synad av övriga föräldrar,” sa innebandytränaren Daniel Palmqvist.

Samtalet är igång

Inställda intervjuer till trots är samtalet i rullning runt köksbord och i föreningar i Sverige. Engagemanget och viljan finns där. Förslag på konstruktiva åtgärder har strömmat in till SVT Sport. Föräldrautbildning har röstats fram som den viktigaste – och på Riksidrottsstämman förra helgen antogs en ny strategi som satsar mer på just utbildning av föräldrar.

Av det stora engagemanget, de över 700 kommentarerna, är det en som kommer att hänga sig kvar extra starkt. Den kommer från en fotbollstjej i Lilla Aktuellts chatt:

”Min pappa skrek på fotbollen komigen du ska vara BÄST. Jag blev lite ledsen för det är inte VM varför måste dom”

#föräldrahets

En granskning från SVT Sport om föräldrar som går för långt inom barn- och ungdomsidrotten. Pågick under april och maj 2017, allt material finns samlat på svt.se/foraldrahets.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Föräldrahets

Mer i ämnet