Förbättrad kost gav Sjöström superformen

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström tog världsrekord och tre medaljer på OS. Mer struktur kring kost och återhämtning anger simstjärnan själv är anledningen. ”Jag har länge tränat hur hårt som helst men har nu börjat sköta alla bitarna”, sa Sjöström i Gomorron Sverige.

Sarah Sjöström har nyligen kommit hem till Sverige efter ett OS som gjorde henne historisk.  Hon är första svenska kvinna att vinna OS-guld och det blev även ett världsrekord på 100 meter fjäril. Hon menar själv att hon har blivit bättre på allt runt omkring.

–  Det påverkar resultaten mycket när man blir bättre på att sköta alla bitarna. Alla kan träna hårt men att också sköta kosten, sömnen och återhämtningen ger verkligen resultat, det ser man ju på mitt världsrekord nu på 100 fjärilssim. Jag har tränat hårt hur länge som helst men börjat sköta allt runt omkring också, säger hon till Gomorron Sverige.

Rio 2016

Slarvade med kosten

23-åringen kör nio simpass i veckan plus landträning. De har också ett par tuffare styrkepass på schemat. Då krävs det ett stort energiintag.

– Det är bara att äta hela tiden. Jag har fått jättebra hjälp med kosten av SOK.  Det är någonting jag har lärt mig, när jag var tonåring kanske man åt lite för lite och slarvade med maten, säger Sjöström och fortsätter:

– Ibland simmar jag i två timmar och kör styrka i en halvtimme efter. Då är det viktigt att fylla på direkt efter träningspasset. Tidigare kunde jag vänta i flera timmar med att äta efter ett pass men jag har verkligen förstått de senaste två åren hur viktig den delen är.

– Jag försöker ha så normal kost som möjligt men har försökt bli noga på återhämtningsmål efter träningen. Viktigt att fylla på med proteiner och kolhydrater. Äter mycket nyttigt men även onyttig mat ibland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rio 2016

Mer i ämnet