Sirius tränare och sportchef Thomas Lagerlöf. Foto: Bildbyrån

Förbundet nobbade Sirius förfrågan: ”Vi fick nej”

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens dopningsavslöjande bad allsvenska Sirius Svenska Fotbollförbundet om dispens för att kunna hämta in en ny målvakt från en annan klubb.

Men svaret blev nej – och möjligheterna att hitta en ersättare är nu mycket begränsade.

– Vi undersökte saken och fick ett ”nej”, säger tränaren och sportchefen Thomas Lagerlöf till SVT Sport.

Efter att amerikanen Joshua Wicks testat positivt för dopning har Sirius nu stora problem på målvaktssidan. Häromdagen fick lagets målvaktstränare rycka in mot Häcken, och eftersom transferfönstret stängde den 4 april kan laget bara värva spelare utan kontrakt. Alltså sådana som ”blev över” när fönstret stängde.

Sirius har kontaktat Svenska Fotbollförbundet för att få dispens på grund av speciella omständigheter, men fått nobben.

– I andra länder, till exempel i Norge, kan man söka dispens för målvakter eftersom det är en utsatt position, men i Sverige är reglerna extremt tydliga. De målvakter vi kan rikta in oss på nu måste ha varit arbetslösa när transferfönstret stängde. Vi kan inte värva någon vars avtal går ut sista april eller som måste bryta sitt avtal någon annanstans, säger Thomas Lagerlöf till SVT Sport.

Så hur fyller ni den luckan som uppstår nu?

– Det får vi se. Det jobbet börjar nu när den värsta chocken har lagt sig. Vi får se vad det finns för alternativ, men det är inte självklart att vi kommer att plocka in en till målvakt. Det måste vara någon som kan tillföra någonting, säger Lagerlöf.

Tränaren har själv inte pratat med Joshua Wicks efter dopningsbeskedet, men hoppas göra det under fredagen.

– Han är förkrossad. Han förstår att han ställt till det för klubben och för sig själv. Det är sorgligt för svensk fotboll, katastrof för Sirius och en mänsklig tragedi också. Det här är jobbigt hur man än vänder och vrider på det, säger Thomas Lagerlöf.

Det finns två transferfönster i Sverige där man kan värva spelare: ett mellan 12 januari och 4 april och ett mellan 15 juli och 11 augusti. Där emellan är det fritt att värva kontraktslösa spelare utan att ansöka om dispens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.