Bottas vann orkandrabbat F1 i Japan

Uppdaterad
Publicerad

Finländaren Valtteri Bottas vann Japans GP på Suzukabanan i sin Mercedes. Det var finländarens tredje seger i F1 den här säsongen.

– Jag är väldigt glad och det var ett tufft kval och jag startade som trea men tog chansen. Jag lyckades ta ledningen och kunde kontrollera loppet, säger Bottas, som utnyttjade ett misstag av Sebastian Vettel för att ta ledningen, i Viasats sändning.

Det blev en intensiv kamp om andraplatsen men Ferraris Sebastian Vettel, som stod i pole position och granskades av juryn för en misstänkt tjuvstart men friades, kunde hålla undan före jagande Lewis Hamilton i sin Mercedes. Loppet flaggades av misstag av ett varv för tidigt vilket skapade en del förvirring men förarna fortsatte att köra ändå.

Därmed står det klart att Mercedes tog hem konstruktörs-VM, som bästa stall, för sjätte året i rad.

Bottas den ende som kan hota Hamilton

– Jag är verkligen stolt över stallet. Sjätte segern i rad är så imponerande, säger Bottas.

Dagens resultat gör att Bottas är den ende som har en teoretisk chans att hota Lewis Hamilton i mästerskapet. Därmed kommer även Mercedesförare att vinna det individuella mästerskapet.

Kvalet kördes bara timmarna innan loppet under natten mot söndagen, detta i efterdyningarna av den orkan som svept in över landet med full kraft, det värsta oväder som drabbat Japan på 60 år.

När loppet väl avgjordes sken solen och förhållandena var utmärkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.