Ecclestone och Putin blev vänner under Rysslands GP 2014. Foto: Bildbyrån

F1-toppen: ”Skulle ta en kula för Putin”

Uppdaterad
Publicerad

Förre formel 1-chefen Bernie Ecclestone höll Vladimir Putin om ryggen i tv-programmet Good Morning Britain.

– Jag skulle kunna ta en kula för Putin, säger 91-åringen enligt BBC.

Bernie Ecclestone är en tidigare stallchef och chef för den kommersiella avdelningen av formel 1. Han är också en av de rikaste människorna i världen och har ofta hamnat i blåsväder för sina kommentarer. Senast i hetluften för att ha tyckt att brittiske föraren Lewis Hamilton borde ha borstat av sig rasistiska kommentarer.

I tv-programmet Good Morning Britain sade Ecclestone en rad kontroversiella saker om Rysslands invasion av Ukraina och Rysslands president Vladimir Putin.

Blev vän med Putin

Enligt BBC blev Ecclestone och Putin vänner under Rysslands GP i Sotji 2014. 2016 ska formel 1-toppen ha sagt att Putin är ”mannen som borde leda Europa”.

I tv-programmet fick Ecclestone frågan om han kunde rättfärdiga Putins agerande och de tusentals ukrainare som dött i kriget.

– Det gör jag inte, säger han och fortsätter:

– Jag är helt säker på att han (Putin) nu önskar att han inte startade hela den här grejen, men det startade inte som ett krig.

Kritiserade Zelenskyj

Ecclestone kritiserade också Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs hantering av situationen. Enligt honom kunde Zelenskyj ha stoppat kriget om han hade förhandlat med Putin.

Flera sporter har fördömt Putins agerande och i sin tur stängt av ryska idrottare från att delta, bland annat rev formel 1 kontraktet med Rysslands GP.

Bernie Ecclestone är av annan åsikt.

– Jag är inte säker på att jag hade tagit samma beslut.

Formel 1 är å sin sida inte av samma åsikt som Ecclestone när det gäller uttalandena kring Putin och kriget i Ukraina.

”Bernie Ecclestones kommenterar är hans personliga åsikter. De är en väldigt stor kontrast mot positionen för de moderna värderingarna inom vår idrott”, skriver F1 i ett uttalande enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.