Lewis Hamilton världsmästare. Foto: TT

Hamilton världsmästare för andra året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Lewis Hamilton är världsmästare igen. Det räckte med en fjärdeplats för Hamilton i Mexikos GP för att kunna titulera sig mästare. Trots att två lopp återstår och trots däckproblem. Hans femte mästartitel i karriären.

– Det var ett fruktansvärt lopp. Jag fick en bra start och arbetade mig uppåt, sen vet jag inte vad som hände. Jag försökte bara hålla i det och köra in i mål. Men jag är så tacksam till Gud i dag och min familj, säger han i intervjun efter loppet.

Förutsättningarna för en brittisk F1-seger var minst sagt goda inför loppet i Mexico City. Titeln var Hamiltons om han inte skulle sluta sämre än sjua samtidigt som det enda hotet i titelkampen, Sebastian Vettel, var tvungen att vinna. Med tanke på att britten inte hade slutat sämre än femma under årets säsong skulle det mycket till för att ett sådant scenario skulle inträffa.

Men Hamilton hade det tufft på banan. Hans Mercedes hade genomgående problem med däcken och 33-åringen hördes vädra sitt missnöje ett flertal gånger under loppets gång.

”Däcken är döda”

– Däcken är döda, ropade Hamilton i förarradion efter att ha bromsat på sig och kört ut i gräset på det 48:e varvet.

Problemen till trots – Hamilton kämpade in sig i mål efter 71 varv till ett stort jubel. Den 33-årige britten har haft en väldigt imponerande säsong. Han har hamnat på pallen i alla lopp förutom tre, och har totalt nio segrar.

Det var hans femte titel totalt och det gör att han tangerar Juan-Manuel Fangios rekord. Han har två upp till Michael Schumacher.

– En otrolig men också konstig känsla just nu. Tack teamet, tack till alla fans – vi har jobbat så hårt genom många race i år, säger Lewis Hamilton i Visats sändning.

Grundförutsättningen inför loppet för konkurrenten Sebastian Vettel var att vinna. Något han inte klarade av. Tysken slutade tvåa efter Max Verstappen.

Verstappen överlägsen segrare

Red Bulls Daniel Ricciardo låg länge på andra plats efter stallkamraten Verstappen, och de såg ut att kunna ta en dubbelseger. Men på det 62:a varvet tvingades Ricciardo avbryta – för åttonde gången denna säsong.

Det återstår två lopp av säsongen närmast kör de i Brasilien den 11 november.

Marcus Ericsson blev nia och tog därmed poäng för andra loppet i rad.

– Mitt bästa race hittills, säger han om sin insats i Viasats sändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.