Max Verstappen Foto: Bildbyrån

Hamilton tappade allt efter krascher i regnet

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett händelserikt formel 1 lopp i Tyskland. Storstjärnan Lewis Hamilton såg ut att gå mot seger, men efter två krascher så blev det istället Max Verstappen som fick stå högst på podiet.

– Fantastiskt att vinna till slut, det var riktigt svårt där ute, sa Verstappen i segerintervjun.

Med halva loppet kört så såg Lewis Hamilton ut att gå mot ännu en seger i formel 1. Men då förstörde regnet festen för superstjärnan. I sista kurvan hade först Charles Leclerc, Ferrari, tappat fästet på det blöta underlaget och tvingats bryta. Och sedan var det Hamiltons tur att tappa, och åka av banan.

Men Hamilton lyckades med minsta marginal att rädda upp situationen och tog sig ur gruset. Direkt från gruset så tog han sig in i depå direkt, men det efter att ha genat över gräset. Han hade inför en stor ledning, men då han blev tvungen att byta framvingen så tappade han cirka en minut. Dessutom drog han på sig fem sekunder för att han genade in till depån.

Flera krascher i regnet

Men det skulle inte vara den sista kraschen i regnet. Bara några varv senare så kraschade Nico Hulkenberg, Renault, i exakt samma kurva. Men det efter det så torkade banan upp lite efter att det varit uppehåll, och förarna började byta bort från de långsammare däcken för blött underlag.

Men kanske var det lite för tidigt för Mercedes. För när Hamilton jagade med cirka 20 varv kvar så gick britten för hårt, och tappade fästet igen. Den här gången lyckades han emellertid att rädda situationen efter att ha snurrat runt med bilen. Men han hade ändå tappat för mycket tid, och hamnade till slut på en elfteplats, 19,667 sekunder efter.

Nederländsk seger

Istället var det Max Verstappen som hade ryckt ifrån. En av de närmast jagande var Hamiltons stallkamrat, Valtteri Bottas. Men även han skulle råka ut för en krasch, och det var i exakt samma kurva som Hamiltons sista incident. Men Bottas krasch gick inte lika bra. Han tappade fästet totalt och åkte in i väggen, och tvingades bryta.

Istället kunde Verstappen de sista varven enkelt behålla ledningen, och till jublet av en stor orange vägg på läktaren så kunde nederländaren åka först över mållinjen, 7,333 före hemmaföraren Sebastian Vettel.

– Det var fantastiskt att vinna till slut. Det var riktigt svårt där ute, det handlade om att inte göra för många misstag. Det var svåra förhållanden där ute, sa Verstappen i segerintervjun.

Hemmahoppet fick revansch

Hemmaåkaren Sebastian Vettel, som hade haft en tung helg där han inte kunnat kvala, och fick därför starta sist av samtliga kom alltså på en andraplats till slut.

– Det var ett långt race, det kändes som det aldrig skulle ta slut. Det var svårt med de svåra förhållandena att fatta de rätta besluten, sa Vettel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.