Lewis Hamilton säkrade sin sjätte F1-titel i Austin. Foto: TT.

Hamilton tog sjätte F1-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Lewis Hamilton slutade tvåa USA:s GP i ett soligt Austin och säkrade sin sjätte totaltitel i F1. Stallkamraten i Mercedes, Valtteri Bottas, vann loppet.

Därmed är Hamilton näst mest framgångsik i F1-historien efter Michael Schumacher som har sju titlar.

– Det är överväldigande. Jag ville komma igen efter kvalet och att stallet skulle bli etta och tvåa. Det är så starka känslor nu med min familj på plats. Det är en ära att vara så högt upp i motorhistorien med de stora, säger Hamilton insvept i Union Jack i Viasats sändning.

– När jag var sex eller sju år gammal så sa pappa till mig att jag aldrig fick ge upp och det är familjens motto. Vi ger inte upp.

Britten startade i tredje startled och visste inför loppet att en placering bland de åtta bästa skulle ge honom titeln. Det blev en kamp om segern mellan Hamilton och stallkamraten Bottas.

Hamilton tappade täten fyra varv från mål

På det 51:a varvet av 56 knuffade Hamilton Bottas av banan men finländaren kom tillbaka och passerade Hamilton på det nästföljande varvet.

– Ett stort grattis till Lewis. Han förtjänar det efter en stark säsong även om jag hade velat utmana om titeln, säger Bottas.

Hamilton ledde länge men hade slitna däck medan jagande Bottas hade fräscha däck. Och det var bara en tidsfråga innan Bottas skulle passera.

F1-säsongen avslutas med tävlingar i Sao Paolo, Brasilien, den 17 november och i Abu Dhabi, Förenade arabemiraten, den 1 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.