Lewis Hamilton i konflikt med F1-ledningen. Foto: TT

Hamiltons vägran: ”Då måste jag skära av örat”

Uppdaterad
Publicerad

Lewis Hamilton ombeds att ta bort piercingarna han har i öron och näsa.

Men F1-stjärnan vägrar.

– De i höger öra har jag svetsat in, så då måste jag skära av örat i så fall, säger han.

Hamiltons konflikt med nye F1-tävlingschefen Niels Wittich var en snackis under Australiens grand prix i helgen.

Britten har tävlat med såväl näspiercing som örhängen i flera säsonger, trots att kroppspiercing är förbjudet i formel 1 sedan 2004.

Wittich tog upp regelverket när han kommenterade helgens tävlingsprogram i Melbourne – och han diskuterade även regeln direkt med Hamilton och hans konkurrenter inför helgens lopp.

Wittich underströk att piercingförbudet är till för att skydda förarna genom att inte låta något hindra dem om de snabbt måste lämna bilen i en nödsituation.

”Det är personliga saker”

Men Hamilton körde ändå söndagens tävling med både piercingar och örhängen.

– Jag har inga planer på att ta bort dem. Det här är personliga saker. Och man borde få vara den man är. Det finns saker som jag inte kan ta bort. De här, i det högra örat, har jag svetsat in, så då måste jag skära av örat i så fall, sade 37-åringen efter Melbournes grand prix där han slutade fyra.

Enligt Internationella motorsportförbundets, FIA, regelverk är det förbjudet att använda kroppspiercing eller halskedjor under tävling. Den som bryter mot reglerna kan straffas med antingen böter eller poängavdrag.

Enligt tyska nyhetsbyrån DPA planerar FIA att se huruvida Mercedesförarens attityd ändras de närmaste helgerna innan förbundet vidtar några åtgärder.

KLIPP: Charles Leclerc vann i Australien (10 april, 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.