Lewis Hamilton. Foto: TT Nyhetsbyrån

Lewis Hamilton säkrade VM-titeln – efter Valtteri Bottas sladd

Uppdaterad
Publicerad

Lewis Hamilton är världsmästare i Formel-1 för sjunde gången.

Han är det trots att tre deltävlingar återstår.

Han säkrade titeln efter att konkurrenten Valtteri Bottas fått sladd tidigt i loppet – och Hamilton själv vunnit sin 94:e seger i karriären.

– Detta är för alla barn där ute som drömmer om det omöjliga, sade Hamilton direkt efter målgången.

Britten Lewis Hamilton övertog Michael Schumachers rekord över antalet GP-segrar för tre veckor sedan, när han vann VM-loppet i Portugal – hans 92:a seger.

I dag tangerade Mercedes-föraren ett annat Schumacher-rekord, då han vann Turkiets Grand Prix, och därmed säkrade sin sjunde VM-titel.

Bottas sladdade tidigt

Segern, som alltså är klar trots att det återstår tre deltävlingar, grundlades tidigt i loppet. Detta då hans finske stallkamrat Valtteri Bottas fick sladd tidigt i loppet och hamnade sist i fältet.

Bottas avancerade, men slutade inte bättre än på plats 14, medan Hamilton tog sin 94:e seger i karriären och därmed skaffade sig ett ointagligt försprång i VM-tabellen, då Bottas i och med sin placering blev utan poäng i dag.

– Detta är för alla barn där ute som drömmer om det omöjliga. Ni kan också göra det. Jag tror på er! Tack för ert stöd, sade en känslosam Hamilton i bilen direkt efter målgången.

”Drömde om detta”

Efter loppet utvecklade han sina tankar i segerintervjun.

– Jag drömde om detta när jag var ung, när vi tittade på GP-loppen. Men detta är långt över våra drömmar. Det är viktigt för alla barn, som får höra att de inte kan göra något: Man måste jobba för det! Man ska aldrig ge upp, utan man ska följa sina drömmar, sade han med gråten i rösten.

Har flera rekord

Tvåa i loppet blev Racing Points Sergio Perez, och trea Ferraris Sebastian Vettel.

Förutom rekordet i antal GP-segrar har Hamilton, som efter loppet firades med kramar och applåder från sina kamrater i Merceedes, också F1-rekordet i antal pole positions och pallplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.