Foto: TT Nyhetsbyrån

Hamilton i topp – Ericsson i sanden

Uppdaterad
Publicerad

Formel 1-säsongen är igång med nya bilar. Då ser det ut som vanligt med Mercedes-giganten Lewis Hamilton i topp. Marcus Ericsson slutade första dagens träning fastsatt i sanden.

De första träningarna i Melbourne, inför säsongspremiären på söndag, tyder inte på någon dramatisk förändring i toppstriden i formel 1, trots de nya bredare bilarna. Britten Hamilton, som vann 2014 och 2015 och kom tvåa efter stallkompisen Nico Rosberg i fjol, visade att även den nya bilen går snabbt. Han hade de snabbaste varvtiderna i bägge träningarna på fredagen.

Även hans nya Mercedeskollega, finländaren Valtteri Bottas, var snabb under träningen med andra respektive tredje bästa tid.

Marcus Ericsson hade 15:e tid i båda träningarna och var två-tre sekunder efter Hamilton. I slutet av den andra träningen, bara några minuter kvartstod, släppte bakänden på Sauber-bilen i den sjätte kurvan och Ericsson bredsidade ut i sanden där han blev sittande.

Snabbast i stallet

Svensken var snabbare än sin nye stallkollega, tysken Pascal Wehrlein, som hade 18:e tid på båda träningarna. Att vara snabbare än Wehrlein är ett av Ericssons mål för säsongen.

– Det är bra för mig att ha honom som måttstock. Kan jag slå honom under säsongen är det bra för min karriär, men det kommer inte att bli lätt. Han är en erkänt duktig chaufför, och är högt rankad, så det kommer att bli en tuff kamp, säger Ericsson till TT.

– Men det är bara positivt, det är skitkul och motiverande att ha en så bra teamkamrat.

Wehrlein, 22, är talangen som stöttats av Mercedes sedan han var 15 år. Han debuterade i formel 1 i fjol, då i Manor, och ersätter Felipe Nasr i Sauberstallet i år.

Problemen kvarstår?

Nya regler har gjort årets formel 1-bilar bredare och de har också bredare däck och går därför mycket snabbare än fjolårets. Marcus Ericsson hade en del synpunkter på sin bil under testveckorna i Barcelona, han tyckte att balansen mellan fram- och bakänden på bilen var ojämn. Kanske var avåkningen i fredagens träning ett bevis på att Sauber inte riktigt lyckats få ordning på problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer