Sebastian Vettel. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Sebastian Vettel avslutar karriären efter säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Formel 1-föraren Sebastian Vettel gör sin sista säsong i karriären, sedan går han i pension från sporten. Det meddelar stjärnan i en video på sociala medier.

– Det finns ett liv utanför banan också, säger 35-åringen.

Vettel är fyrfaldig världsmästare (2010, 2011, 2012 och 2013). När han körde hem sin första VM-titel 2010 var han 23 år, vilket gör honom till den yngste föraren någonsin att vinna titeln.

Den tyske stjärnan är också trea på listan över förare som vunnit flest F1-race totalt (53), efter Michael Schumacher (91) och Lewis Hamilton (103). 

– Jag älskar den här sporten och den har varit en central del i mitt liv så länge jag kan minnas. Men så länge det finns ett liv på banan så finns det även ett liv utanför. Jag har aldrig känt att min enda identitet är som racerförare, säger Sebastian Vettel i en video som publicerats på sociala medier.

”Jag vill se mina barn växa upp”

Att avsluta karriären handlar också om att få mer tid med familjen.  

– Min målsättning i livet har skiftat från att vinna tävlingar och titlar till att jag vill se mina barn växa upp.  

Under de 15 år som Sebastian Vettel har varit aktiv i Formel 1 har han framför allt tillhört stallen Red Bull och Ferrari, men gick 2021 över till Aston Martin. 

Hyllas av vännen Schumacher

Efter beskedet har F1-kollegan Mick Schumacher publicerat ett inlägg i sina sociala medier där han hyllar vännen Vettel.

”Du har varit och är fortfarande en väldigt viktig person för mig och jag är så tacksam över vår vänskap. Tack för allt du bidragit med till sporten vi båda älskar” skriver Schumacher.

Nästa GP-tävling körs i Ungern nu till helgen och Vettel avslutar sin F1-karriär med GP-tävlingen i Abu Dhabi den 18–20 november. 

– Det har varit ett väldigt svårt beslut att fatta och jag har ägnat mycket tid till att fundera över det. I slutet av året kommer jag ta mig tid att tänka på vad jag vill göra härnäst, säger han.

MER FORMEL 1: Brutala vändningen – se Leclerc krascha bort sin ledning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.