Nikita Mazepin har fått sparken från sitt F1-stall. Foto: Sergej Grits/AP/TT

Sparkade F1-föraren Nikita Mazepin startar fond för att hjälpa uteslutna ryska idrottare

Uppdaterad
Publicerad

Nikita Mazepin sparkades förra veckan från F1-stallet Haas.

Nu kritiserar han idrottsförbund- och organisationer som stoppar ryska idrottare, och startar en fond för att hjälpa andra i hans situation.

– I sådana här lägen upptäcker man hur människor egentligen är, säger han.

Många internationella idrottsförbund har stoppat ryskt deltagande, med anledningen av Rysslands krig mot Ukraina.

Men det internationella bilsportförbundet, Fia, har vakt att låta ryska och belarusiska förare tävla, men under neutral flagg.

Kritiserar beslut

Trots det meddelade F1-stallet Haas i lördags att de sparkar den 23-årige ryssen Nikita Mazepin. Mazepin gjorde sin första F1-säsong 2021, då han slutade på 21:a och sista plats i VM-tabellen, efter en 17-plats som bäst.

Mazepin kritiserade direkt beslutet, och meddelade att han skulle säga mer framöver.

Pengar från pappas företag

Det har han gjort nu. I dag berättade han att han startat en fond som ska hjälpa andra stoppade idrottare på grund av krig eller politik. Pengarna kommer från det ryska företaget som hans pappa Dmitrij, som är miljardär, äger.

I sådana här lägen ser upptäcker man hur människor egentligen är, säger han i ett uttalande, som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

– Fonden kommer att fördela resurser till de idrottare som har spenderat deras liv för att förbereda sig för OS, Paralympics eller andra tävlingar och sedan förbjuds tävla och straffas kollektivt bara på grund av det pass som de har.

KLIPP: Stjärnans stöd till Ukraina: ”Önskar att jag kunde göra mer”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.