Oscar Piastri förnekar att han kommer ersätta Fernando Alonso i Alpine nästa säsong. Foto: TT/Bildbyrån

Stort kontraktsbråk i Formel 1: ”Jag kommer inte köra för dem”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen presenterade Alpine att talangen Oscar Piastri var klar för F1-stallet från nästa säsong.

Men 21-åringen menar att det inte stämmer.

”Jag har inte skrivit på ett kontrakt med Alpine för 2023”, skriver australiern på Twitter.

I måndags blev det klart att den tvåfaldige världsmästaren Fernando Alonso lämnar Alpine för Aston Martin till nästa säsong. Det för att fylla luckan efter Sebastian Vettel som valt att gå i pension efter 15 år i Formel 1, varav fyra som totalvinnare.

Bara dagen därpå presenterade Alpine sin ersättare och nya stallkamrat till Esteban Ocon, nämligen 2021 års Formel 2-mästare Oscar Piastri.

”2023:s förarkonstellation är bekräftad. Efter fyra år i Renault- och Alpinefamiljen har reservföraren Oscar Piastri blivit befordrad till att tävla bredvid Esteban Ocon från och med 2023”, skrev stallet på sin Twitter.

Det fick dock snabbt respons från föraren i fråga. Knappt två timmar senare kom Piastri med ett eget uttalande på Twitter:

”Jag förstår att Alpine, utan min överenskommelse, gått ut med med ett pressmeddelande i eftermiddag om att jag kommer köra för dem nästa år. Det stämmer inte och jag har inte skrivit något kontrakt med Alpine för 2023. Jag kommer inte köra för Alpine nästa år”.

Utöver Alpine är Piastri även reservförare till Mclaren. BBC skriver att det är känt att Piastri har fört diskussioner om sin F1-framtid med Mclaren under de senaste veckorna, men Alpine hävdar kontraktsrätt över föraren.

– Vi anser att vi har rätt rent juridiskt i vårt uttalande, men vi har inget mer att tillägga, sa en talesperson till BBC på tisdagen.

MER FORMEL 1: Leclerc kraschade på Paul Ricard (24 juli)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.