Valtteri Bottas och Max Verstappen. Foto: TT

Verstappen ny VM-ledare – när Bottas vann

Uppdaterad
Publicerad

Spänningen tätnar i F1-cirkusen. Med sex tävlingar kvar är det fortfarande ett tvåmansrace om världsmästartiteln mellan sjufaldige mästaren Lewis Hamilton och utmanaren Max Verstappen.

Efter Turkiets GP är det sex poäng mellan dem till nederländarens fördel.

Ingen av dem kunde dock rå på segraren på banan i Istanbul, finländaren Valtteri Bottas som kontrollerade sin ledning från start till mål och dessutom stod för loppets snabbaste tid.

Turkiets GP ställde höga krav på förarna. Ett tidigare regnoväder gjorde att banan torkade långsamt och däckbytena skedde sent i loppet. Lewis Hamilton bytte, som sista toppförare, så sent som med sju varv kvar – dock inte helt frivilligt.

I och med brittens däckbyte tappade han två placeringar, ner till en femteplats. På det fuktiga underlaget blev nya däck inte en fördel förrän det första gummilagret slitits ner och däcken blivit lite mer glatta. Det sena bytet sabbade alla chanser till en pallplats.

– Varför gav ni upp den platsen?, utbrast Hamilton till sitt team i radion.

Verstappen å sin sida verkade ha bytt precis i tid och kunde bevaka sin andraplats och bärga 18 nya poäng och därmed ta över VM-ledningen, med sex poäng.

– Vi maximerade det resultatet, det var inte lätt med däcken, sade Verstappen efter målgång.

KLIPP: Därför kraschade Verstappen och Hamilton på Monza (13 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.