Sebastian Vettel, 32. Foto: Bildbyrån

Vettel om tuffa tiden: ”Jag saknar självförtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Tyske Sebastian Vettel, 32, vann fyra raka VM-titlar.

Men just nu upplever han en av sina svåraste stunder i karriären.

– Jag saknar självförtroende, säger han inför helgens F1-race i Hockenheim.

Tyske Sebastian Vettel slog igenom rekordung och är bara 32 år. Han vann tidigt fyra raka VM-titlar och spåddes bli en av de största. Men efter stallbytet från Red Bull till Ferrari harr han bara snittat en seger var sjunde lopp. När halva årets säsong nu är körd är Vettel helt utan vinster.

Så inför helgens F1-tävling på hemmaplan, på Hockenheim, är frågan hur den förre superstjärnan ska hantera det som utifrån ser ut som en mardröm. Det är ett år sedan han vann senast, i Belgien, och numera är det 21-åriga stallkamraten Charles Leclerc som är Ferraris stjärna, med tre pallplatser de senaste fyra loppen.

– Jag känner inte bakvagnen på bilen och för mig betyder det dåligt självförtroende, har Vettel förklarat för media.

”Sebastian kommer tillbaka”

I övrigt har tysken varit försiktig med att uttala sig om den dåliga formen.

Sebastian Vettels tidigare chef Gerhard Berger lider när han ser sin förre stjärna uppleva motgång efter motgång:

– Han har lite baksmälla just nu. Sebastian har aldrig tyckt om press och förväntningar, och det har han just nu, men det kommer att lossna, säger Berger till speedweek.com.

Vid förra årets tävling på Hockenheim startade Vettel i pole position, men krachade. Sedan dess har tysken haft stora problem och är i nuläget 100 poäng efter britten Lewis Hamilton i VM-sammandraget.

– Sebastian kommer tillbaka. Han har det tungt just nu men som alla stora idrottsmän studsar han tillbaka, säger Hamilton till BBC.

Hamilton hetast av alla

Hamilton däremot är hetast av alla och hoppas på sin sjätte seger i de sju senaste, på Hockenheim.

Sebastian Vettel och Ferrari hade stora förhoppningar inför årets säsong men föraren som under sin tid i Red Bull var känd för att inte göra misstag har i sin Ferrari gjort felbedömningar som fått stor uppmärksamhet. I det senaste racet, På Silverstone i England, kraschade han och bröt efter att ha kört in i konkurrenten Max Verstappen.

Återstår att se hur Sebastian Vettel levererar under press från den egna hemmapubliken. Hockenheim, där Vettel bara vunnit en enda gång, kan bli racet som bryter den negativa trenden – eller skicka den tidigare mästaren ännu djupare i den långa formsvackan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.