Foto: Bildbyrån

Experten förklarar VM-playoff

Uppdaterad
Publicerad

Sverige VM-kvalförlorade mot Spanien och kommer därmed behöva spela playoff.

SVT Sports Markus Johannesson reder ut vad som gäller för Blågult – här kan du ställa dina frågor till experten.

Chatt med Johannesson

Pinnat inlägg

26 november lottas playoff-matcherna.
SVT sänder med start 17.00!

Playoff-matcherna kommer sedan att spelas enligt följande:

Semifinaler: 24 mars 2022
Finaler: 29 mars 2022

Antal lag: 12, varav 10 grupptvåor samt två lag från Nations League.

Vi på SVT Sport riktar ett stort tack till er som varit med och ställt frågor.

Nu siktar vi först mot 26 november innan det är dags för playoff i mars!

Tack för idag!

Peter • Är mig en gåta att Zlatan inte starta. Man ställer väl upp med det bästa laget. Verkar som Janne ville förlora. Ge en världsspelare så lite tid är ju helt sjukt.

Jag kan tycka det är en poäng att bänka honom igår då han inte spelat på 4-5 månader och sedan spelat 2 st 90-minutermatcher på en vecka. Att då gå in och jaga boll mot ett spelskickligt Spanien hade dels inte gett så mkt men också en stor skaderisk. Däremot hade jag gärna sett honom tidigare på planen i samarbete med våra vassaste offensiva spelare och att Sverige tydligare spelade mot honom. Han vann allt i luften den lilla stunden han var på planen.

Victor • Upplever du som mig att Sverige har svårare mot lag som inte har bollen lika mycket utan de matcher där Sverige är det bollförandet laget? Tänker utifrån de matcher där Sverige får försvara mer så känns det som det passar oss bättre än de matcher vi ska vara drivande?

Tycker ändå att Sverige blivit bättre som bollförande med den nya generationen spelare. Tycker snarare att det Sverige gjort avkall på i vissa matcher mot sämre motstånd är det defensiva ansvaret över hela planen. Att ta dom extra stegen i varje situation som Sverige gör t ex mot Spanien. Då är dom flesta lag idag på Europeisk toppnivå tillräckligt bra för att såra Sverige.

Anders • Finns det några förändringar du vill se i lagbyggnaden inför playoff?

Jag skulle gärna se en större flexibilitet i formation och dom roller vi har idag. Det är en utmaning då tydlighet i formation också är Sveriges styrka. Jag tror dock att det går att vara tydlig med roller men ändå kunna förändra i matcher när det behövs. Exempel kan vara igår att kanske kan låta Forsberg spela närmare Zlatan och inte behöva ta löpningarna def i ymf-rollen och då låta ta Augustinsson ta ett större ansvar osv.

Jonas • Om vi misslyckas ta oss till VM, sitter Janne löst då? När går hans kontrakt ut? Jag tycker att Janne ofta spelar Safe i sin coachning, aldrig tar chansningar. Enligt mig så behöver vi kunna ställa om och chansa och spela desperat i vissa matchsituationer men jag ser inte det hända med Janne vid rodret.

Jag tror inte han sitter löst. Om jag tittar på vad han startade med när han tillträdde och dom generationsväxlingar han hanterat har han och ledarstaben gjort det väldigt bra. Sedan tror/hoppas jag att han vill utvecklas och ett steg är att kunna förändra med en plan B. Där håller jag med dig.

Sedan ska man komma ihåg att dom har väldigt få träningar tillsammans inför kvalmatcherna vilket kan försvåra att kunna träna in en plan B

Hasse • Hur tycker du Janne ska tänka runt de gula korten? Rätt många som riskerar avstängning vid ytterligare ett gult? Eller ska man inte tänka alls!

När det är så många spelare det rör sig om så går det nog inte att tänka alls. Jag kan tänka att en och annan spelare tänkte på det i matchen mot Georgien men nu är det bara att köra.......

Playoff • Vi vill inte möte Portugal, och eventuellt kan vi få möte Italien. Är alla andra sämre seedade än Sverige? Lottningen sker 26 november, kan Sveriges ranking försämras fram till dess med anledning av förlusterna mot Grekland och Georgien?

Rankingen baseras tydligen på resultat i respektive VM-kvalgrupp. Sverige är fyra idag men kan bli passerade beroende på resultat i dom andra kvalmatcherna . Sannolikheten är ändå att Sverige blir seedat.

Världsmästerskapet Kvalet UEFA

Spanien logo

Spanien

1 - 0

Sverige logo

Sverige

Estadio La Cartuja, Sevilla
Publik: 54000
Domare: Dr. Felix Brych

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer