Florian Wirtz, i rött, skrev Bundesligahistoria i dag. Foto: TT

17-åring skrev historia i Bundesliga

Uppdaterad
Publicerad

Bayer Leverkusens 17-åring Florian Wirtz skrev in sig i Bundesligas historiebok när han gjorde tröstmålet till 2-4 i slutminuterna mot Bayern München. Fullträffen gör honom till den yngste målskytten i Bundesliga – 17 år och 34 dagar.

Det är en tung merit i den stora ligan som spelats sedan 1963 – i 57 år. Wirtz var 48 dagar yngre än Nuri Sahin som gjorde mål för Borussia Dortmund 2005.

– Vi är väldigt glada över att ha den största talangen i den åldersgruppen här i Leverkusen, säger Leverkusens sportdirektör Simon Rolfes enligt AP.

Han beskriver Wirtz styrkor:

– Han har en bra förmåga att hitta öppna ytor, har en bra första touch, en väldigt bra första touch och kan göra mål, som ni såg i dag.

Fjärde matchen i Bundesliga

Det var Wirtz, byttes in i dag, fjärde Bundesligamatch sedan flytten från Köln i januari.

Rolfes Leverkusen har ett annat synsätt att fostra de unga talangerna.

– Här får de möjlighet att träna med de professionella A-lagsspelarna. Det fungerar oftast på ett annat uppdelat sätt i andra klubbar. I Leverkusen släpper vi gärna fram de unga talangerna mot de bästa, vilket gör att de utvecklas, säger Rolfes.

Yngsta målskyttarna i Bundesliga:

1) Florian Wirtz, Leverkusen, 17 år en månad och tre dagar (2020)

2) Nuri Sahin, Dortmund, 17 år två månader och 21 dagar (2005)

3) Julian Draxler, Schalke 04, 17 år sex månader och 12 dagar (2011)

4) Timo Werner, Stuttgart, 17 år sex månader och 16 dagar (2013)

5) Christian Pulisic, Dortmund, 17 år sex månader och 30 dagar (2016)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.