Nicolas Leoz Foto: TT

353 miljoner återförda i Fifa-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

En schweizisk domstol har återfört motsvarande 353 miljoner kronor till Sydamerikas fotbollsförbund Conmebol. Pengarna har hämtats från två före detta höjdare i förbundet som anklagats för korruption i samband med Fifa-skandalen.

Dessa är den tidigare ordföranden Nicolas Leoz, som avled i fjol, samt Eduardo Deluca, som var generalsekreterare i 23 år.

”Båda var anklagade för att ha missbrukat sina positioner och olagligen berikat sig själva och möjligen andra personer”, skriver den schweiziska åklagarkammaren i ett uttalande.

FIFA

Leoz och Deluca var anklagade för att ha tagit emot mutor i utbyte mot tv-rättigheter av Conmebols turneringar, inklusive sydamerikanska mästerskapen och klubblagsturneringen Copa Libertadores.

Conmebols ordförande Alejandro Dominguez skriver på Twitter att återförandet av pengarna var historiskt.

”Det som fotbollen genererar ska stanna i fotbollen”, skriver han.

Conmebol har även fått motsvarande 119 miljoner kronor från olika bankkonton i Paraguay och USA att lägga till pengarna från Schweiz. Allt härstammar från Fifa-skandalen som började rullas upp 2015. I den var 42 personer – de flesta latinamerikanska affärsmän, före detta fotbollspampar och sportföretag – anklagade för brott som rörde betalningar av mutor för 1,7 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet