45 dagar till VM – så är läget i potentiella startelvan

Uppdaterad
Publicerad

Om 45 dagar drar fotbolls-VM i gång.

Då har SVT Sport kollat läget i en potentiell svensk startelva i VM-premiären mot Sydkorea.

Och även om det finns något frågetecken kvar så är nog Janne Andersson nöjd över utvecklingen.

Det enda negativa beskedet är egentligen Ola Toivonen som inte startat en match sedan 10 januari och på de fem senaste matcherna noterats för totalt 24 minuter.

Annars har det varit en helg och månad som präglats av comeback. Först Albin Ekdal tidigare i april och i helgen var Mikael Lustig och Ludwig Augustinsson tillbaka från skador – båda startade i sina respektive lag.

Berg fyramålsskytt i går

Tre svenskar sticker ut i form. Victor Nilsson Lindelöf hyllades för sin match mot Arsenal i går och i Ryssland visar Viktor Claesson notorisk målform.

Men på temat mål är Marcus Berg hetast. Fyra mål i går, 14 mål på fem matcher och skytteligaseger i Förenade Arabemiraten.

Den 18 juni tar Sverige emot Sydkorea i Nizjnij Novgorod.

Så är formen i potentiella startelvan

Robin Olsen, målvakt

Skadade axeln i slutet av februari och har inte spelat sedan dess. I ett meddelande till SVT Sport skriver FC Köpenhamns presschef Jes Mortensen att allt går enligt plan med hans rehabilitering och VM ska därmed inte vara i fara. Ska vara frisk till VM – frågetecknet kan i stället bli matchformen.

Mikael Lustig, högerback

Comeback efter tåskada i helgen när hans Celtic säkrade ligatiteln. Startade och blev utbytt i 71:a minuten och kommer om inget oförutsett händer vara tillbaka i matchform till VM.

Andreas Granqvist, mittback

Krasnodars kapten spelar regelbundet och är säkerheten själv.

Victor Nilsson Lindelöf, mittback

Var både petad och kritiserad i början av säsongen men har tagit det med ro och hittat rätt. Startade mot Arsenal i går och lovordades.

Ludwig Augustinsson, vänsterback

Gjorde comeback efter lårskada i helgen mot Dortmund. Spelade hela matchen och kommer precis som Lustig inte ha något problem med att bli matchfit till VM.

Viktor Claesson, höger mittfältare

Om det varit diskussion kring vem som ska starta på kanten så håller Viktor Claesson på att stänga igen den. Gjort mål i tre av sina fyra senaste matcher och är på god väg att växa fram som en av ligans allra bästa.

Sebastian Larsson, central mittfältare

Given spelare i Hull City och inte den spelaren som kommer ge Janne Andersson huvudbry gällande formen.

Albin Ekdal, central mittfältare

Även om han inte är fullt redo för match är Albin Ekdal på god väg att hitta VM-formen. Gjorde comeback efter sin fotskada tidigare i april. I går hoppade han in i 68:e minuten när hans HSV slog Wolfsburg med 3-1.

Emil Forsberg, vänster mittfältare

En av tyska ligans bästa spelare har haft en lite svängigare säsong än i fjol. Signifikativt för det blev en avstängning i säsongens sista tre matcher, vilket gör att han spelat klart i Bundesliga för i år.

Ola Toivonen, anfallare

Om det är någon plats i elvan som utifrån kan upplevas osäker så är det Toivonens. Senast han startade en match var den 10 januari. De senaste fem matcherna har han noterats för 24 minuters speltid. Det som talar för Toivonen är att han haft Janne Anderssons fulla stöd hela vägen.

Marcus Berg, anfallare

Öser in mål i saudiska ligan. 14 mål på de fem senaste matcherna. I ligaspelet blev det 26 mål på 21 matcher och därmed vann han skytteligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.