AIK-hjälten – från hästskofabrik till SM-guld

Uppdaterad
Publicerad

Robin Jansson har överraskande blivit en viktig kugge i AIK. För sju månader sedan jobbade han på en fabrik som tillverkade hästskor – nu har han tagit SM-guld.

– När jag skrev på var det liksom ”shit vad mäktigt”, säger han till SVT Sport.

Alla vägar till elitidrotten är inte spikraka. Det är AIK:s Robin Jansson ett exempel på. För sju månader sedan bodde han hemma i Bengtsfors i Dalsland, och jobbade på en fabrik några mil bort, där man tillverkar hästskor och hästskosöm.

Han pendlade efter jobbet till Uddevalla, för att spela med Oddevold i division 1. När klubben blev lottad mot AIK i Svenska cupen fick Jansson en chans att visa upp sig på en större scen, och man kan lugnt säga att han tog den trots en 2-1-förlust. AIK blev imponerade, och några veckor senare var den oväntade övergången ett faktum.

– Det gick väldigt bra i den matchen, och alla i laget var ju väldigt taggade på att möta AIK, säger han till SVT Sport.

Reportaget spelades in innan AIK tog SM-guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.