Foto: Bildbyrån

”AIK och Malmö – beroende av sina kaptener”

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Suddiga linjer, slirande anfallsspel, sladdande i tabellen.
De allsvenska giganterna AIK och Malmö FF inledde knackigt – men nu har drakarna vaknat.
De kan tacka Henok Goitom och Markus Rosenberg, för just nu är de beroende av sina kaptener.

Diljen Otlu

Reporter

Fotboll är en speciell sport. Här finns varken timeout, vila mellan gamen eller powerbreak för att rätta till taktiska detaljer. Du får 15 minuter på dig mitt i matchen men sen är du utlämnad till vargarna om du inte lyckas få ordning på det. Därför är det en fotbollstränares dröm att ha en ”tränare” på planen. En som förstår vad som behöver göras, hur det behöver göras och förmår att göra det under spelets gång. I AIK heter han Henok Goitom.

Det är den verklighet AIK lever i just nu. Efter säsongen lägger han av och i år vill förstås Rikard Norling landa ett Henok Goitom-fritt plan mjukt och stillsamt in i 2020. Tre omgångar in är det bara att konstatera: Så är det inte, AIK är inte där. 

– Vi får väl bara tacka och ta emot för att Henok inte startade. Jag tycker att de direkt (när han byttes in) fick lite mer finess och tanke kring det, sa Sirius-kaptenen Robert Åhman Persson till C More.

Omöjligt att blunda för hans kvalitéer

Det 34-åriga spelgeniet gjorde förvisso inget av målen när AIK vände 0–1 till 2–1 och det är klart att i den offensiva balans som den regerande mästaren hade i andra halvlek blev Goitom filmregissören med oändliga resurser: Man vet att han kommer att se bra ut när förutsättningarna är som gjorda för att han ska lyckas.

Samtidigt är det omöjligt att blunda för att hans kvalitéer var den stora skillnaden. Han kom till lägen, skapade lägen, visade ett mod i att ständigt vilja ha bollen och i små detaljer, som att vinna frisparkar sent i matchen, borde han ha forskarstatus. Installationen av Henok Goitom på planen blev hundraprocentig och lyckad. Avinstallationen verkar både knepig och långt bort i dag.

”Klarar oss utan vem som helst”

Det är ett litet annat fall i Malmö FF. Där har ingen valt bort Markus Rosenberg, utan kaptenen varit skadad. Och medan Goitom i sin roll som kapten uppträtt proffsigt, genom att vara både transparent om hur han känner och samtidigt kämpat på, har Rosenberg varit föredömlig på ett annat.

– Med den truppen vi har i dag klarar vi oss utan precis vem som helst, sade MFF-kaptenen till Expressen innan gårdagens match.

Logiken i varför han säger det är ganska enkel: Om kaptenen själv demolerar teorin – vem ska då kunna föra resonemanget? Och om ingen kan föra resonemanget lättar det på pressen i allsvenskans mest pressade lag.  

Allsvenskans mest inflytelserika spelare

Tyvärr, för MFF:s del, visade det sig tydligt inte stämma när Rosenberg startade mot Östersund. Det blev seger med 2–0 och kaptenen gjorde mål och assist. Kanske illustrerades Rosenbergs storhet som allra mest i hans anfallspartner Marcus Antonsson, som bytte skepnad när hans poängpartner kommer in.

Egentligen borde vi inte bli förvånade att det ser ut så här för allsvenskans två största klubbar. Det går inte att hitta någon annan spelare i allsvenskan som gjort mer än Rosenberg och Goitom när det kommer till vilken fotboll som spelas, vilken riktning den här serien tagit, var titlarna hamnat och vilka klubbar som har makten. De är helt enkelt allsvenskans två mest inflytelserika spelare. 

Glöm för all del inte bort att säsongen 2019 är deras avskedsturné. Här och nu talar allt för att den kommer bli värdig.

Fakta

Visa

Håll koll på…

… Nathalie Björn. Den nya generationens possession-revolution på herrsidan har flitigt diskuterats. Varför skulle det vara annorlunda på damsidan? Björns förmåga att spela genom linjer och spela framåt kommer vara bäst lämpad för den fotboll som håller på att ta över. I går avgjorde hon dessutom Rosengårds premiär mot Eskilstuna United. 

Fundera kring…

… vilka anfallare förbundskapten Janne Andersson startar med mot Malta i juni. Det är långt kvar men när Robin Quaison nu gjort fyra mål på fem matcher och Isak inte vet hur man inte gör mål  är frågan om inte Marcus Berg hänger löst.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.