AIK:s Daniel Sundgren. Foto: Bildbyrån

AIK:s Sundgren: ”Folk kommer fram och skriker 'vinn!'”

Uppdaterad
Publicerad

Idag klockan 15.00 är det Stockholmsderby då AIK möter Djurgården i Solna. Bägge lagen står på fyra poäng efter två matcher och i cupderbyt för en knapp månad sedan vann Djurgården för första gången sedan 2011.

– Derbykänslan kommer automatiskt. Redan igår (fredag) kom folk fram på stan och skrek ”vinn”, säger AIK:s back Daniel Sundgren till SVT Sport.

Sundgren hade en lång frånvaro från fotbollen på grund av en lungpropp han drabbades av i oktober 2017. Mot alla odds var han ändå med på planen i den allsvenska premiären mot Dalkurd.

– Uppenbarligen återhämtar jag mig snabbt. Jag känner mig fräsch. Det gäller bara att ha en plan vecka för vecka vad gäller till exempel återhämtning, säger han.

27-åringen har den här säsongen tagit steget in från att vara wing back till en av de tre mittbacksrollerna. I derbyt ser han ingen favorit.

– Det är ganska 50-50. De vann senast, men vi har hemmaplan. Det gäller för oss att visa att det är vår hemmaplan.

Reducerade hejarklackar

Polisen har beslutat att reducera bägge klackarna i derbyt med 500 platser.

”Med anledning av erfarenheten från matchen i Svenska cupen den 18 mars har polismyndigheten beslutat att reducera antal publikplatser på norra respektive södra sidan av arenan med 500 platser vardera”, skriver polisen på sin webbplats.

Det har fått supportrarna att reagera kraftigt. Bland annat har AIK:s supporterförening ASK och Djurgårdens Järnkaminerna gått ut med ett gemensamt uttalande där de bland annat skriver följande:

”I derbyt på söndag står vi på varsin sida av arenan, men vi har båda drabbats av taktiken som hotar svensk fotboll. Polisens kamp mot pyroteknik har alltid siktat in sig på att kollektivt bestraffa alla supportrar – och klubbarna står utan reell möjlighet att påverka.”

”Klart det är trist”

Daniel Sundgren tycker att det är beklagligt att klackarna krymps.

– Det är klart att det är trist. Man vill ha så fullsatt som möjligt. Samtidigt måste säkerheten gå först. Det är många barnfamiljer och ungdomar som vill gå på derbyt.

I cupderbyt sköts avsparken upp med en knapp timme på grund av rökutveckling, men då var taket stängt och det påverkade rökutvecklingen.

Hur vill du ha det? Vill du ha bengaler?

– För min egna del kvittar det. Det är snyggt och hör till läktarkulturen i allsvenskan, men för mig spelar det ingen roll, säger Sundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.