Hattrick av Strandberg Foto: Bildbyrån

Äkta hattrick av Strandberg i ”Rolles” debut

Uppdaterad
Publicerad

Nystarten mot Cypern blev en succé för U21-landslaget efter klara 4-1 i EM-kvalet.

Och det var en gammal spelare som förde Roland Nilssons landslag mot framtiden.

– Vi sätter avtryck direkt, säger äkta hattrick-hjälten Carlos Strandberg till C More.

Första målet var vackert. Sverige stormade fram längs med vänsterkanten, Gustav Engvall kombinerade med ytterbacken Joel Andersson som spelade snett bakåt till Carlos Strandberg i straffområdet och 1-0 redan i fjärde minuten.

Äkta hattrick av Strandberg

Och bara en minut senare small det till igen. Saletros läste spelet, slog till på ett tillslag, anfallaren löpte sig fri och rullade in 2-0 längs med marken.

Men det var inte slut där. Malmö-anfallaren vann en nickduell på mittplan, fick en passning tillbaka av Engvall och använde sin fysiska styrka för att accelerera förbi backen och sköt in 3-0 till blågult. Där och då var matchen över.

”Lyckas sätta dem”

– Vi spelar bra som lag, vi följer matchinstruktionerna och kommer till avslut och lyckas sätta dem i dag. Vi gjorde det bra.

– Det är klart att det är kul att göra mål, men framför allt att vi spelar bra som lag. Det är första matchen som lag och vi sätter avtryck direkt.

– Vi håller oss lugna, sätter fart på bollen och tar oss framåt. Det ser bra ut, säger Carlos Strandberg till kanalen.

”Rolles” första match

En frispelad Erdal Rakip chippade in 4-0 i andra halvlek. Matchen var den första för nye förbundskaptenen och bronshjälten Roland Nilsson. ”Rolle” har lett Malmö FF till ett SM-guld och varit förbundskapten för P16-landslaget. Nu är han tillbaka i hetluften på allvar och har hand om den nya generationen med spelare födda -96.

– Vi pratade om att Carlos inte skulle tveka i början av matchen, utan utnyttja sin kraft och fart från början. Det visade sig ju vara ett väldigt bra recept, säger Roland Nilsson.

Strandberg var med redan i den förra truppen och spelade under U21-EM i Polen. Det gjorde däremot inte Alexander Isak som gjorde ett piggt inhopp. Det gjorde även Joel Asoro som var reserv i Polen.

Fakta: Carlos Strandberg

Född: den 14 april 1996.

Position: Anfallare.

Moderklubb: Backa IF.

Seniorklubbar: Häcken, CSKA Moskva, FC Ural (lån hösten 2015), AIK (lån våren 2016), Club Brügge, Westerlo (lån våren 2017), Malmö FF.

Allsvenska matcher/mål: 43/16.

Landskamper/mål, U21: 15/9. U19: 13/4. U17: 7/1.

Fakta: U21

U21-EM spelas varannat år. Sverige vann turneringen 2015, men åkte ut i gruppspelet i somras efter oavgjorda matcher mot England och Polen samt en förlust mot Slovakien.

Segern mot Cypern var den första svenska matchen i kvalet till nästa EM, som avgörs i Italien och San Marino sommaren 2019. Turneringen är öppen för spelare som är födda efter den 1 januari 1996.

Sverige spelar i samma grupp som Belgien, Cypern, Malta, Turkiet och Ungern.

Nio gruppsegrare tar sig direkt till EM. De fyra bästa tvåorna går till playoff om de resterande platserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.