Alexander Isak uttagen till EM-kvalet

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Isak är glödhet för stunden i Willem II. När Janne Andersson i dag tog ut truppen till Sveriges EM-kvalmatcher mot Rumänien och Norge, om två veckor, var anfallaren uttagen.

– Jag tycker han har en plats i den här truppen. Sen hur mycket speltid det blir, det får vi se, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

Alexander Isak är uttagen i den svenska EM-kvaltruppen som möter Rumänien och Norge.

Anfallaren har fått en smakstart sedan han blev utlånad från tyska klubben Borussia Dortmund till Willem II i Nederländerna. På sju matcher har Isak gjort fyra mål, däribland två i helgens seger mot De Graafschap, då Willem II vann med 3-2.

EM-kval fotboll

19-åringen, som kostade runt 90 miljoner kronor när han lämnade AIK för Borussia Dortmund, gör därmed sin första riktiga a-landslagssamling.

– Han är med som en av 24 spelare. Alexander var ju med oss för två år sedan, så han har varit och jobbat en samling. Han vet ungefär hur vi jobbar. Det är en smart fotbollsspelare. Och nu under utlåningen har han gjort det väldigt bra. Vi tyckte det var ett perfekt tillfälle att ta med honom den här gången, säger Andersson på presskonferensen.

Duon petade

19-åringen var uttagen till januariturnén 2017 och blev som 17-åring, när han gjorde mål mot Slovakien, Sveriges yngsta landslagsmålskytt genom tiderna.

– Han vet ännu inte om att han är uttagen. Min inställning där är om man blir uttagen så är det inte så mycket snack. Då ringer jag inte och berättar det för dem. De som däremot var med på förra samlingen men inte kommer med här, de ringer jag.

De som inte är med är John Guidetti, Isaac Kiese Thelin och Marcus Rohdén. Istället finns bland annat Sebastian Andersson från Union Berlin med i truppen i stället.

– Han (Guidetti) kommer säker komma tillbaka igen, men just den här gången valde jag att inte ta med honom. Jag var nere och hälsade på honom. Han har en lite bökig säsong där nere. Jag försökte få tag i honom i morse för jag bestämde mig inte förrän i morse, men fick inte tag på honom, men jag har skickat ett meddelande, berättar Andersson.

Sverige möter Rumänien hemma på Friends Arena den 23 och Norge borta den 26 mars.

Hela truppen

Målvakter:

Robin Olsen, Roma, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Karl-Johan Johnsson, Guingamp.

Backar:

Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Andreas Granqvist, Helsingborgs IF, Filip Helander, Bologna, Pontus Jansson, Leeds, Emil Krafth, Amiens, Mikael Lustig, Celtic, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United.

Mittfältare och anfallare: 

Jimmy Durmaz, Toulouse, Albin Ekdal, Sampdoria, Sebastian Larsson, AIK, Gustav Svensson, Seattle Sounders, Kristoffer Olsson, Krasnodar, Marcus Berg, Al-Ain, Viktor Claesson, Krasnodar, Alexander Isak, Willem II, Robin Quaison, Mainz​, Jakob Johansson, Rennes, Sebastian Andersson, Union Berlin, Sam Larsson, Feyenoord, Ken Sema, Watford,​ Emil Forsberg, Leipzig 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet