Två mål av Fridolina Rolfö mot Ryssland. Foto: Bildbyrån.

Sverige till final i Algarve

Uppdaterad
Publicerad

En stabil 3-0-seger mot Ryssland räckte. Sverige är i final i Algarve cup och möter Nederländerna.

– Med två segrar och en oavgjord visar tjejerna att de vill vara med i ett svenskt damlandslag, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Sverige gick in i den sista gruppspelsmatchen i Algarve cup med siktet inställt på final via seger mot Ryssland.

Halvtimmen var spelad när Filippa Angeldals slog en frispark från distans. Med god hjälp av vinden – och målvakten Julia Gritjenkos ingripande – gick bollen i mål.

Damlandslaget i fotboll

– Eftersom det blåste mycket fick jag order om att trycka den på mål så jag gjorde det också. Så den gick in där vid krysset, konstaterar hon, säger Angeldal till Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Rolfö tvåmålsskytt

Därefter klev Fridolina Rolfö in i handlingen. Strax efter paus bröt hon en passning, avancerade in i straffområdet och skruvade in 2-0 i bortre hörnet.

Ryssland var nära ett replikera omgående, men Nadezdas Smirnovas frispark gick över ribban. I stället kunde Rolfö skicka in sitt åttonde landslagsmål när hon dunkade in trean efter en tilltrasslad situation.

Sverige hade bud på fler mål och kreatören hette Kosovare Asllani, men trots hennes fina framspelningar kunde lagkamraterna inte överlista Gritjenko igen.

Anna Belomyttseva fick sedan nog av Asllanis känsliga fötter och drog på sig sitt andra gula kort i slutskedet av matchen.

Klart för final

Slutsiffrorna skrevs till 3-0 och till en början stod det inte klart om Sverige skulle gå vidare som en av de två bästa gruppettorna.

Portugal och Australien vann sina matcher senare under kvällen, men deras målskillnad var sämre än Sveriges.

Därmed är Sverige klart för final. På onsdag ställs man mot Nederländerna.

– Det är viktigt att visa att vi har en bredd i truppen. Med två segrar och en oavgjord visar tjejerna att de vill vara med i ett svenskt damlandslag, säger förbundskapten Peter Gerhardsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet